Intervju

Paroh mostarski Radivoje Krulj: Pobijedićemo svako zlo Vaskrsom

Paroh mostarski Radivoje Krulj: Pobijedićemo svako zlo Vaskrsom
Foto: N.N. | Paroh mostarski Radivoje Krulj: Pobijedićemo svako zlo Vaskrsom

​Pravoslavni hrišćani proslavljaju ovaj Vaskrs u specifičnim okolnostima, bez okupljanja i posjeta u njihovim domovima, pa se tako i Srbi u Mostaru, kako nam reče u intervjuu za "Nezavisne" paroh mostarski, otac Radivoje Krulj, spremaju za proslavu Vaskrsa na možda malo neobičan način, ali zasigurno duhovno jači.

"I Vaskrs i Božić i svi naši veliki praznici nas duhovno jačaju, učvršćuju našu vjeru i ljubav prema Bogu, prema svojim najbližima, prema svojim komšijama, budeći u nama najdublja i najmilosnija osjećanja, pa će tako biti i ovoga Vaskrsa", kaže otac Radivoje.

Razgovor smo vodili "na daljinu", telefonom i preko društvenih mreža, zatičući ga u poslu i pripremama za Vaskrs jer se spremaju paketi za stare i nemoćne o kojima i bez ovog praznika brine Pravoslavna crkva u Mostaru.

Kaže da se, bez obzira na specifične okolnosti, sav mostarski pravoslavni živalj priprema i raduje najradosnijem hrišćanskom prazniku, uz nadu da će uskoro proći i ova pošast - virus korona.

NN: Pripremaju li se jaja za bojenje i kako uopšte teku pripreme za Vaskrs?

KRULJ: Naravno da se s posebnom radošću pripremaju vaskršnja jaja za bojenje, jer je jaje simbol obnavljanja prirode i života, pa se i mi u Mostaru, makar i na ovaj način, pripremamo da slavimo obnavljanje života, učvršćeni, kao i mnogo puta do sada (a nije nam nedostajalo iskušenja) u vjeri Božjoj. Mostarski Srbi u pretprazničkoj radosti očekuju praznik Vaskrsenja Hristovog, okupljeni oko crvenih jaja, kao što se za Božić okupljamo oko badnjaka, a u mislima s nama u molitvama.

NN: Ovaj praznik Hristovog vaskrsenja dočekuje se u periodu najnovijih iskušenja, koja nisu zaobišla ni naše krajeve. Gdje da vjerni narod, naročito oni zaraženi i bolesni, traži molitvu i utjehu?

KRULJ: Naša utjeha je Hristos, koji je postao jedan od nas. Uzevši naše tijelo, uzeo je sve naše slabosti, sve naše strahove, brige, sve naše probleme i, na kraju, uzeo je na sebe i našu smrt. Naposljetku je svojom smrću pobijedio smrt i vaskrsao i tako svakom od nas prokrčio put u vaskrsenje. Šta ima veće i radosnije nego pobijediti našeg posljednjeg neprijatelja, a to je smrt? Zbog toga je Hristovo vaskrsenje i naše vaskrsenje naša pobjeda, naša radost i zbog toga je On naša jedina istinska utjeha.

NN: Kako će se Vaskrs dočekati i proslaviti u Mostaru? Zasigurno planirate sveštena bogosluženja, kako će molitvene liturgije doprijeti do vjernika?

KRULJ: Mi u Mostaru imamo mnogo samih, starih i nemoćnih i svima njima služimo, tako da smo na taj način zajedno sa svojim vjernicima. U ove velike dane smo, sa našim društvom "Dobrotvor", pripremili vaskršnje pakete pomoći, pa ćemo ih sve pojedinačno obići i na taj način podijeliti radost Vaskrsa s njima. Uz te pakete podijelićemo im poslanicu našeg episkopa Dimitrija i vaskršnja jaja. Na taj način ćemo biti sa našim najstarijim parohijanima. Sa mlađim ćemo biti u liturgijskoj zajednici i bogosluženju, poštujući sve mjere državnih i crkvenih vlasti, a djecu i starije ćemo pričestiti kod njihovih domova.

NN: Svjedoci smo da je virus korona izbrisao mnoge podjele u BiH, a svakako i u multietničkom Mostaru. Zajedno su u molitvama sve vjerske vođe u BiH, moleći se i za zaražene časne sestre u Međugorju.

KRULJ: Slava Bogu, svi smo zajedno na zajedničkom frontu i ispitu ljudskosti i bratoljublja. Daj Bože da se naučimo i izvučemo pouke iz ove borbe, pa da tako i nastavimo. Pokazuje se da smo zajedno jači i da zajedno možemo sve. Siguran sam da tim zajedništvom možemo u budućnosti postići mnogo dobrih rezultata na svim poljima društvenog života.

NN: Radost Hristovog vaskrsenja svakako nije umanjio virus korona pa u tom kontekstu vjernicima stižu i svešteničke poruke. Koja je Vaša poruka?

KRULJ: Moja poruka je da ne paničimo, nego da svjedočimo zajedništvu u životu i radosti kličući "Hristos vaskrse - radost donese". I kao što mi nedavno reče vladika Atanasije: "Pobijedićemo svako zlo Vaskrsom, vjerom u vaskrslog Gospoda, raspetoga i vaskrsloga".

Obnova hrama

NN: Virus korona je nesumnjivo usporio život u BiH, pa su pretpostavljamo usporeni i radovi na mostarskom sabornom hramu. Dokle se stiglo sa radovima i šta se sada planira?

KRULJ: Završili smo grube građevinske radove. Predstoje nam radovi na uređenju partera i enterijera hrama. Dakle, najvažnije smo već uradili, a to je građevinska obnova crkve u onom starom, autohtonom izgledu, kakva je nekad bila, sa svim iskoristivim starim materijalom koji je ostao od nje. Završićemo, s Božjom pomoći, i ono što je preostalo, a što će mnogo manje koštati nego ovaj prvi dio koji je urađen.

HRISTOS VASKRSE!

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije