Intervju

Tegeltija za "Nezavisne": Protivnik sam ucjene, hitno nam treba ministar

Tegeltija za "Nezavisne": Protivnik sam ucjene, hitno nam treba ministar
Foto: N.N. | Tegeltija za Nezavisne: Protivnik sam ucjenjivanja, hitno nam treba ministar bezbjednosti

Razgovaraću sa Selmom Cikotićem kao novim kandidatom za ministra bezbjednosti BiH, rekao je u intervjuu za "Nezavisne" Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Naglasio je da ako Cikotić prođe i provjere u CIK-u i SIPA da će ga predložiti za novog ministra bezbjednosti BiH. "Naravno, odluku o izboru ministra donosi Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH", naglasio je Tegeltija.

NN: Da li ste dobili prijedlog kandidata SDA za ministra bezbjednosti BiH i hoćete li razmatrati taj prijedlog s obzirom na to da Hrvatski narodni sabor (HNS) ima dosta primjedaba na imenovanje Selme Cikotića na tu funkciju?

TEGELTIJA: Juče u toku dana je u moj kabinet stigao prijedlog SDA da se imenuje novi ministar bezbjednosti. Uz prijedlog SDA za imenovanje došli su i svi potrebni obrasci popunjeni od strane samog kandidata Selme Cikotića, koje treba da uputimo u proceduru Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

NN: Kakav je Vaš stav po pitanju imenovanja Selme Cikotića za ministra bezbjednosti?

TEGELTIJA: Moj stav je vrlo jasan po tom pitanju... Ja ću s njim razgovarati kao novim kandidatom i poslije toga ću materijale koje sam dobio uputiti u redovnu proceduru. Svaki put na početku svog mandata rekao sam da ću uvijek predložiti one kandidate koji prođu odgovarajuće zakonom definisane provjere, a to su provjere u CIK-u i SIPA.

Nadam se da će provjere Cikotić uspješno proći i poslije toga, ako prođe, predložiću ga za ministra bezbjednosti. Naravno, odluku o izboru ministra donosi Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

NN: Da li to znači da primjedbe koje dolaze iz hrvatskih udruga nećete uzeti u obzir kada je u pitanju imenovanje Cikotića i da ćete to prepustiti poslanicima?

TEGELTIJA: U svom razmišljanju o donošenju odluke samo uzimam ono što je potvrđeno, definisano i ono što eventualno čini nedostojnim nekoga za ministra. Ukoliko nešto tako dobijem od institucija, tako ću se ponašati, a o tome ne mogu ja odlučivati, o tome odlučuju nadležni organi.

NN: U četvrtak je sjednica Vijeća ministara BiH, a već mjesecima s dnevnog reda se skidaju imenovanja nekoliko institucija ili agencija i to uvijek na zahtjev ministara iz reda Bošnjaka, preciznije rečeno na zahtjev Bisere Turković, jedne od zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara. Šta će biti s imenovanjima i zbog čega su prisutne te blokade?

TEGELTIJA: Postoji različito viđenje između ministara iz reda bošnjačkog naroda i ostalih ministara.

Moje stanovište je uvijek da oni ljudi za koje je sprovedena redovna, zakonom predviđena procedura treba da budu imenovani.

Stav bošnjačke strane jeste da se treba izvršiti usaglašavanje i raspoređivanje svih funkcija koje postoje u BiH.

Nadam se da će biti postignut kompromis i da ćemo doći do toga da imamo agencije i institucije u BiH sa ljudima koji imaju mandate. Jer, ovako je veliki problem da imamo institucije bez imenovanja.

NN: Znamo šta se desilo sa Mlađenom Božovićem koji je bio kandidat za ministra ljudskih prava i izbjeglica. On je prošao sve provjere u CIK-u i SIPA, ali nije prošao Komisiju za imenovanja i Predstavnički dom BiH. Može li se desiti ista situacija i Cikotiću da poslanici iz reda SNSD-a, pa i HDZ-a blokiraju njegovo imenovanje dok se ne izvrše imenovanja u pojedinim institucijama poput SIPA, RAK-a i još nekoliko važnih agencija?

TEGELTIJA: Moj stav je da je neophodno što prije imenovati ministra bezbjednosti bez obzira ko on bude personalno. Ja sam protiv sistema međusobnog ucjenjivanja i uslovljavanja.

Smatram da sve ono što dolazi na dnevni red treba rješavati, a ne treba nikako koristiti jednu stvar da uslovljavate, da biste vi za nešto drugo uslovljavali.

Nadam se da do tog sistema uslovljavanja neće doći i da će Savjet ministara biti ponovno kompletiran jer jedva da smo dvije sedmice uspjeli raditi u kompletnom sastavu.

NN: Hoće li sutra na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara biti Nacrt budžeta za ovu godinu?

TEGELTIJA: Mislim da hoće biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije