Intervju

Tomaš: Interes za upis u Ekonomsku školu veliki, aktivno radimo s realnim sektorom

Tomaš: Interes za upis u Ekonomsku školu veliki, aktivno radimo s realnim sektorom
Foto: Velibor Tripić | Tomaš: Interes za upis u Ekonomsku školu veliki, aktivno radimo s realnim sektorom

Sonja Tomaš, direktorica banjalučke Ekonomske škole, rekla je da se povećao interes osnovaca za upis u Ekonomsku školu i da je taj trend evidentan u protekle četiri godine.

 

"Raduje me činjenica da naši poslovni partneri prepoznaju potencijal najboljih učenika i pružaju im priliku za zaposlenje nakon završetka školovanja", rekla je Tomaševa u pisanom intervjuu za "Nezavisne novine".

Ona ističe da se aktivno sarađuje s realnim sektorom, ali smatra da bi tu saradnju trebalo produbiti u narednom periodu kako bi učenici pored teoretskih znanja stekli praktična iskustva i dodatne vještine.

"Moram istaći da naši učenici pokazuju veliki interes za primjenu stečenih znanja u realnom sektoru", rekla je Tomaševa.

NN: U posljednje vrijeme primjetno je da sve više svršenih osnovaca želi upisati Ekonomsku školu. Šta mislite zbog čega je to tako i zašto je Ekonomska škola sve popularnija među djecom?

TOMAŠ: Dobro ste primijetili da se povećao interes osnovaca za upis u Ekonomsku školu. Taj trend je evidentan u posljednje četiri godine. Prošle godine, kao i prethodne dvije, veliki broj učenika nije uspio da upiše našu školu. Razlozi povećanog interesovanja su raznovrsni. Ekonomija je važna u svim sferama života, pogotovo u vremenima kada se ekonomska stabilnost i uspjeh smatraju ključnim faktorima za budućnost. Pored toga, u prethodnom periodu smo nastojali da našu školu približimo budućim učenicima. Učestvovali smo na brojnim manifestacijama, takmičenjima, Sajmu zanimanja, zatim redovno objavljujemo sadržaje na društvenim mrežama. Uloženo je mnogo truda i rada u osavremenjavanje nastavnih programa i podizanje kvaliteta rada i to je, sigurno, dalo rezultat.

NN: S obzirom na veći interes, da li ste od Ministarstva prosvjete i kulture, odnosno Vlade Republike Srpske tražili veće kvote za upis srednjoškolaca i koji ste eventualno odgovor dobili?

TOMAŠ: Moram da priznam da imamo izuzetnu saradnju s Ministarstvom prosvjete i kulture, te da su svi naši zahtjevi bili prihvaćeni. U stalnoj smo komunikaciji u vezi sa potrebama naše škole i trendovima u obrazovanju. Što se tiče zahtjeva za upis učenika, mi nastojimo da uspostavimo optimalni odnos između broja učenika i kvaliteta nastave i obrazovanja koje možemo dati. Takođe, naši zahtjevi za upis učenika temelje se na procjenama potreba tržišta rada koje vršimo sa bankama, osiguravajućim društvima, fakultetima, marketinškim i računovodstvenim agencijama.

NN: Koliko je nastavni plan i program u Ekonomskoj školi usklađen s tržištem rada, odnosno da li su oni koji završe srednju Ekonomsku školu spremni za tržište rada?

TOMAŠ: Nastavni plan i program u Ekonomskoj školi se kontinuirano mijenja i prilagođava promjenama na tržištu. Cilj nam je da naši učenici budu spremni za tržište rada, ali i za dalji nastavak školovanja. Iz tog razloga smo u Ekonomskoj školi stavili akcenat na struku, strane jezike i informatičku pismenost učenika. Kroz nedavne sastanke s predstavnicima institucija Banka Poštanska štedionica, Dot Media, uspostavili smo partnerske odnose koji omogućuju našim učenicima da se upuste u svijet rada nakon završetka naše škole. Želim takođe istaći i uspješnu saradnju s Glossa centrom za njemački jezik, jedinim akreditovanim centrom od strane Goethe instituta. Ova saradnja omogućuje našim učenicima pristup specijalizovanim kursevima njemačkog jezika prilagođenim njihovoj struci. Ovo je još jedan korak naprijed i naša želja da pružimo vrhunsko obrazovanje učenicima. Raduje me činjenica da naši poslovni partneri prepoznaju potencijal najboljih učenika i pružaju im priliku za zaposlenje nakon završetka školovanja. Ova inicijativa je dio našeg nastojanja da pružimo praktično obrazovanje koje će našim učenicima omogućiti uspješan početak karijere. Da smo na dobrom putu, pokazuje i nedavno sprovedena anketa koja je pokazala da većina naših učenika nastavlja dalje školovanje.

NN: Da li Ekonomska škola sarađuje s realnim sektorom i na koji način? Da li bi tu saradnju trebalo na određen način produbiti i u kojem smjeru? Koliko su uopšte učenici zainteresovani za ekonomske procese u zemlji i kako im kroz praksu približiti ekonomiju?

TOMAŠ: Što se tiče saradnje s realnim sektorom, aktivno sarađujemo s poslovnim bankama, osiguravajućim društvima, marketinškim agencijama, advokatskim kancelarijama i fakultetima. Smatram da bi tu saradnju trebalo produbiti u narednom periodu kako bi naši učenici pored teoretskih znanja koja dobijaju u Ekonomskoj školi stekli i praktična iskustva i dodatne vještine. Moram istaći da naši učenici pokazuju veliki interes za primjenu stečenih znanja u realnom sektoru.

NN: Kakvi su trenutno kadrovski i opšti materijalno-tehnički uslovi u Ekonomskoj školi? Da li učenici i profesori imaju sve ono što im je potrebno za kvalitetno sprovođenje nastave?

TOMAŠ: Što se tiče materijalno-tehničkih uslova, kontinuirano radimo na poboljšanju infrastrukture u školi. U posljednje četiri godine uradili smo mnogo. Obnovili smo vanjsku stolariju, napravili kabinete sa modernom opremom za informatiku i strane jezike. Stvorili smo uslove da naši učenici imaju dnevni boravak u školi. Na raspolaganju im je ugodna čitaonica, biblioteka, fiskulturna sala, te vanjsko igralište. Na ovaj način stvaramo stimulativno okruženje kako bismo im pružili kvalitetne uslove za učenje. Sa sigurnošću mogu da kažem da naša škola nudi najbolje uslove i opremu za rad. Pored toga, pomenula bih naše profesore i stručnu službu koji su posvećeni učenicima i koji pored  prenošenja adekvatnog znanja, i te kako, učestvuju u vaspitanju učenika Ekonomske škole. Bez njihovog doprinosa sva nastojanja za unapređenje kvaliteta rada u Ekonomskoj školi bila bi nedostižna.

NN: Koliko Ekonomska škola u Banjaluci prati svjetske trendove u obrazovanju, koliko smo spremni i efikasni u tim promjenama i da li bi trebalo brže da donosimo odluke s obzirom na to da se u svijetu neke stvari drastično mijenjaju? 

TOMAŠ: Prethodne četiri godine su pokazale da aktivno pratimo svjetske trendove u obrazovanju i neprestano radimo na tome da budemo u koraku s njima. Svjesni smo da se svijet brzo mijenja, posebno s razvojem novih tehnologija kao što je vještačka inteligencija. Stoga smo otvoreni za brze odluke i spremni se prilagoditi novim trendovima kako bismo osigurali da naši učenici budu pripremljeni za izazove u budućnosti. Naša misija je pružiti najkvalitetnije obrazovanje i vaspitanje koje će  učenicima omogućiti uspjeh u svim aspektima njihovih života. Takođe, mi nastojimo da se prilagodimo karakteristikama modernih generacija i zahtjevima koje razvoj postavlja pred njih. Oni moraju biti kreativni i inovativni, biti tehnološki pismeni na sve višem nivou, zatim komunikativni i spremni za timski rad, ali, pri tome, moraju zadržati kritički način mišljenja, brzo razumijevanje problema, graditi manire "svjetskih ljudi" i biti spremni na dugoročno učenje. Mi u Ekonomskoj školi nastojimo, koliko je to moguće iz ove perspektive, da naše učenike osposobimo i osamostalimo u savladavanju svih izazova s kojima će se susretati u budućnosti.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije