Intervju

Mandić za Nezavisne: Vakcinisanje protiv korone nije realno ni do kraja 2020.

Mandić za Nezavisne: Vakcinisanje protiv korone nije realno ni do kraja 2020.
Foto: Fena | Vjekoslav Mandić: Vakcinisanje protiv korone nije realno ni do kraja 2020.

Teško je i nezahvalno davati predviđanja, jer ona i mogu biti samo predviđanja. Svakako da jesen i zima, odnosno hladniji dani, nose sa sobom nove izazove u smislu pojave i drugih respiratornih infekcija, većeg i dužeg boravka u zatvorenim prostorima, rekao je u pisanom intervjuu za "Nezavisne" Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva Federacije BiH.

Zahvalio je svim građanima koji se pridržavaju epidomioloških mjera zbog pandemije virusa korona, jer, kako ističe, bez njihove saradnje imali bismo mnogo težu situaciju.

NN: Kako ocjenjujete saradnju građana s Kriznim štabom i zdravstvenim stručnjacima?

MANDIĆ: Svi mi zajedno prolazimo kroz faze u ovoj pandemiji i prilagođavamo se situaciji. Zdravstveni profesionalci su na prvoj crti, pod najvećim pritiskom, iscrpljeni i umorni, ali i dalje daju više od 100 posto svojih mogućnosti uspješno odgovarajući na pandemiju i na tome im beskrajno zahvaljujem.

I građani se u velikoj mjeri, bez obzira na sve probleme koje je u njihove živote donijela pandemija, pridržavaju mjera. Ima i onih koji nisu na toj razini discipline, pa ima i onih koji vjeruju u teorije zavjera, ali opet želim zahvaliti većini koja se pridržava propisanih mjera. Bez suradnje većine građana mi bismo imali mnogo težu situaciju. Virus ne bira, ali mi biramo kako ćemo odgovoriti na ovaj izazov, mi biramo kako ćemo se ponašati i koliko ćemo se pridržavati mjera za sopstveno dobro, ali i zdravlje drugih.

NN: Da li su škole, odnosno kantonalna ministarstva obrazovanja mogli učiniti više u proteklim mjesecima kada je u pitanju priprema za novu školsku godinu?

MANDIĆ: Smatram da je to više pitanje za nekoga iz sektora obrazovanja. Moramo biti jasni i iskreni da u ovoj borbi i odgovoru na virus koji se lako širi, gdje ljudi bez simptoma mogu prenijeti virus, nema savršenih rješenja.

Sve mjere koje se odnose ne samo na obrazovne institucije, nego i na sve druge djelatnosti, kao i individualne mjere zaštite, ne isključuju rizik od zaraze, nego ga minimiziraju u datim okolnostima. To je cilj svih mjera - smanjiti rizik od zaraze, usporiti njeno širenje i držati je pod kontrolom, ali rizik se ne može isključiti.

Zato su u toj borbi potrebni maksimalna posvećenost, angažman i odgovornost svakoga od nas, pa tako i svih uposlenika u školama, odnosno sektora obrazovanja. Ponavljam, ovo je zajednička borba i svatko od nas ima svoju ulogu, mora prihvatiti tu ulogu i sukladno njoj djelovati.

NN: Da li je trebalo da u svim kantonima mjere budu iste?

MANDIĆ: Postoje specifičnosti svake županije, pa tako postoje i specifičnosti po pojedinim općinama. Nisu ni okolnosti ni resursi niti epidemiološka situacija isti u svim županijama, tako da smo mišljenja da mjere ne moraju biti potpuno identične. Pa i druge europske zemlje pribjegavaju prilagođavanju mjera na lokalnim razinama u ovisnosti od epidemiološke situacije. Mi s federalne razine dajemo okvir obvezujućih mjera i preporuka, a one se sukladno situaciji mogu prilagođavati na županijskoj razini.

NN: Vlada FBiH donijela je odluku o nabavci vakcina. Kada očekujete da će biti omogućena vakcinacija u FBiH?

MANDIĆ: Vlada Federacije BiH je donijela odluku da se predbilježi za nabavu cjepiva protiv kovida-19 za potrebe Federacije BiH u okviru COVAX mehanizma, koji je važan stup u globalnoj suradnji za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i jednakog pristupa cjepivima protiv kovida-19. COVAX-om upravljaju zajednički Globalna alijansa za cijepljenje (GAVI), Koalicija za inovacije epidemijske spremnosti (CEPI) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Ovaj mehanizam podrazumijeva fer i jednak pristup nabavi cjepiva. Kao što znate, odobreno cjepivo još nemamo na globalnoj razini i teško ga je očekivati, a pogotovo sam početak cijepljenja do kraja ove godine. Aktivno pratimo što se dešava na tom polju, kakav je napredak u proizvodnji cjepiva, kao i mogućim modalitetima nabave.

NN: Imate li procjene kakva nas jesen očekuje kada je u pitanju pandemija kovida-19?

MANDIĆ: Teško je i nezahvalno davati predviđanja, jer ona i mogu biti samo predviđanja. Svakako da jesen i zima, odnosno hladniji dani nose sa sobom nove izazove u smislu pojave i drugih respiratornih infekcija, većeg i dužeg boravka u zatvorenim prostorima. Međutim, mnogo toga ovisi od načina na koji ćemo se svi mi pojedinačno ponašati i koliko ćemo biti disciplinirani i odgovorno se pridržavati mjera koje je propisanihla zdravstvena struka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije