Nezavisni stav

Ako može Bajer, mora i "Željo"

Umjesto evropskog "Želje", desila se bosanskohercegovačka bruka. Fudbaleri Željezničara, višestruki šampioni i vlasnici više trofeja pobjednika Kupa BiH, u srijedu su bili dio skandala i tako, umjesto u velikom stilu, finiš sezone začinili velikom sramotom.

Izrevoltiran ili ne, nije se smjelo desiti i nedopustivo je da jedan sportista i fudbaler udari radnika na stadionu, nasrne na zaštitara ili baci stolicu i baklju prema navijačima protivničkog tima. A upravo to učinili su Vedran Kjosevski, Jovan Blagojević, Dženis Beganović i Ivan Lendrić u "trećem" poluvremenu utakmice u Zenici, u kojoj je Čelik sasvim zasluženo savladao "plave" i skrenuo ih s puta koji vodi na evropsku pozornicu.

Pored reakcije Disciplinske komisije Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, i čelnici Željezničara bi trebalo da urade nešto više od deklarativne osude ponašanja u vidu saopštenja i morali bi slijediti primjer nekih velikih i ozbiljnih evropskih klubova, kakvi i sami teže da postanu. Ako se Bajer mogao zahvaliti i pustiti, da ne kažem otjerati, Emira Spahića kao slobodnog igrača nakon tuče s redarom, a pritom su masno platili njegov dolazak u Leverkuzen, onda nema valjanog obrazloženja da tako nešto ne učine i na "Grbavici". Kjosevski se nedavno našao i na listi potencijalnih bh. reprezentativaca, te bi nakon ispada na "Bilinom polju" Mehmed Baždarević takođe trebalo da razmisli hoće li u bilo kakvim kombinacijama ubuduće uvrstiti njegovo ime na neki od spiskova.

Nakon svega postavlje se i pitanje uzroka. Ako se držimo one stare da "riba smrdi od glave", onda bi se samom vrhu kluba, a prije svega stručnom štabu, ponekad mogao spočitati izostanak profesionalnog ponašanja, te često bespotrebna doza euforije. Temperamentni trener Edis Mulalić nakon crvenog kartona jesenji gradski derbi dijelom je odgledao ni manje ni više nego s krova tunela koji vidi prema svlačionicama, a iako nije zabranjeno isto tako nije ni logično da je susret u srijedu pratio s tribina među navijačima, umjesto u nekoj od centralnih loža.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije