Nezavisni stav

Bahato trošenje našeg novca

Bahato trošenje našeg novca
Foto: N.N. | Bahato trošenje našeg novca

Bahato trošenje novca poreznih obveznika pojedinih ministara u Vladi Federacije BiH, ali i visokih funkcionera u zakonodavnoj vlasti u najmanju ruku je nemoralno s obzirom na činjenicu da je privreda usljed pandemije virusa korona na koljenima.

Izvještaji federalnih revizora pokazali su da je novac trošen netransparentno, da nije ni došao do onih privrednika kojima je bio najpotrebniji.

Javnost u Federaciji BiH uznemirena je podacima koje su iznijeli revizori, a pojedini ministri u Vladi FBiH čak su uputili i niz kritika revizorima te im poručili "da ne znaju šta rade".

Da revizorski izvještaji pokazuju pravo stanje, mišljenja je i većina parlamentaraca, koji kažu da je afera "Respiratori" u odnosu na "Uredbu 2", koju je Vlada FBiH donijela kako bi pomogla privrednicima "kamilica". Opozicija u Federaciji BiH tvrdi da je 88 miliona KM za pomoć privredi dijeljeno netransparentno.

Revizori su utvrdili i da je milion maraka tekućih transfera iz budžeta FBiH podijeljeno netransparentno, bez adekvatnog nadzora nad utroškom tog novca, a neki i bez javnog poziva.

Takođe, dio transfera dodijeljen je bez kriterija, a veći broj projekata koji su dobili novac bodovan je i na osnovu subjektivne ocjene članova komisije. Tako je, između ostalog, bez javnog poziva Parlament FBiH dodijelio transfere pojedincima i neprofitnim organizacijama, a kasnije ni odluke o dodijeljenim sredstvima nisu objavljene. Transferi pojedincima iznosili su 60.250 KM, a organizacijama 63.650 KM.

Zabilježeno je i da postoje korisnici koji su više puta po istom osnovu dobili novac od Parlamenta.

Sve to potvrđuje činjenicu da se novac poreznih obveznika troši kao da je to "babovina" onih koji su na vlasti u Federaciji, a ne novac građana FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije