Nezavisni stav

Banjalučki univerzitet

Banjalučki univerzitet se za pola godine popeo 1.194 mjesta na "Vebometriksovoj" listi, dok je ove godine zauzeo čak drugo mjesto na listi bh. univerziteta.

"Vebometriks" je svjetski priznata rang-lista univerziteta, koja je pokazatelj internet vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti, te citiranosti univerziteta širom svijeta. Ovu listu razvija i dva puta godišnje ažurira "Sajbermetriks" laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta. Prema tome, ova lista je veoma značajna, jer pokazuje vrijednost jednog univerziteta među svi drugim svjetskim univerzitetima.

Banjalučki univerzitet je ove godine zaista ostvario značajan napredak, jer je u januaru ove godine zauzeo 2649. mjesto, dok je prošle godine na istoj listi bio 3843.

Bolju vidljivost Banjalučki univerzitet duguje trudu i dugogodišnjem radu svojih nastavnika, asistenata, saradnika i istraživača, koji su svoje radove u posljednjih pet-šest godina objavljivali u referentnim svjetskim časopisima. Da se njihov trud i rad isplatio, dokaz je i ovaj značajan skok na prestižnoj listi, na kojoj je Univerzitet ove godine postao dosta vidljiviji na svjetskoj mapi univerziteta.

A šta to znači za studente Banjalučkog univerziteta? Prema mom iskustvu, studirati u BiH u očima stranih državljana koji su svoje diplome sticali na evropskim univerzitetima - ne znači mnogo. Da su naši fakulteti vrijedni studiranja i mjesto gdje se zaista može steći znanje, znaju oni koji su ovdje bili studenti.

Bolja pozicioniranost na svjetskim rang-listama doprinosi prije svega boljoj vidljivosti akademskog osoblja, koje je pokazalo da i te kako ima šta da ponudi studentima, ali i svjetskoj naučnoj zajednici.

Možemo se nadati da će Univerzitet u Banjaluci u budućnosti i dalje samo napredovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije