Nezavisni stav

Batinanje u Mostaru

Batinanje u Mostaru
Foto: Ilustracija | Batinanje u Mostaru

Policijska brutalnost prema mladiću, slučajno snimljena nadzornim kamerama ispred mostarske zgrade, odmah je izašla u javnost i snimak je rapidno preplavio društvene mreže.

Tako je čin dvojice agresora, koji bi trebalo da su primjer demokratije i poštovanja zakona, za vrlo kratko vrijeme s razlogom najoštrije osuđen i prema njima su preduzete zakonske mjere kako bi bili kažnjeni.

Sva bahatost, dok dvojica policajaca treniraju silu praveći se da je sva moć u njihovim rukama dok tuku mladića, kukavički je stala iza uniforme koju bi trebalo da nose časna lica.

Međutim, da li je tako? Nismo li često svjedoci kako uniforma može biti zloupotrijebljena od strane neodgovornih pojedinaca koji je nose, jer treniraju silu pod onom čuvenom: "Znaš li ti ko sam ja? Nemoj da ti ja pokažem šta sve mogu."

Naravno, čast poštenim, neiskvarenim ljudima u uniformi, koji je zasluženo nose i na nju zasluženo redaju zvjezdice, a i za njih se takođe uvijek nađe mjesto u medijima jer to svakako zasluže.

Koliko puta smo u medijima imali primjere kada se građani javno požale na neprimjereno postupanje policije, a završavalo se u stilu "tvoja riječ protiv moje (ali i kolegine)", nemogućnošću dokazivanja ili, kako se u narodu kaže, "s rogatim se ne možeš bosti".

Takođe, pisali smo i o primjerima kada nadležni odmah sankcionišu neodgovne pojedince kako ne bi rušili ugled policije, što je i ovaj put bilo, jer su kaznili neodgovorne policajce.

Ipak, mora se priznati da su u slučaju premlaćivanja Mostarca nadzorne kamere i oni koji su objavili snimak iživljavnja policije nad mladićem zapravo odradili najvažniji dio posla, jer šta bi bilo da to nije snimljeno?

Da li bi stvarno policijska brutalnost za tako kratak period bila sankcionisana i koliko bi ovom mladiću trebalo vremena sve da dokaže, ako bi to uopšte i mogao?

Osim što je fizički povrijeđen, on je ponižen kao građanin,  jer niko ne smije da ga tuče, a posebno ne policajci, bez obzira na to kakav prekršaj ili krivično djelo počinio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije