Nezavisni stav

Bitka za javne resurse

Bitka za javne resurse
Foto: N.N. | Bitka za javne resurse

Više od 20 godina građani BiH, uz pomoć međunarodne zajednice, pokušavaju reformisati zemlju, političare učiniti odgovornijim, a javne službe pretvoriti u servis građana.

Sve ove reforme, ma koliko dobronamjerne, propale su i o tome se manje-više svi slažu, a tako je konstatovala i Evropska komisija u svom nedavnom izvještaju. 

Razlog za neuspjeh u reformisanju države može se opisati u tri riječi: zloupotreba javnih resursa. Javni resursi su alfa i omega svake uspješne države.

Njihova (zlo)upotreba definiše da li je država zaista u službi građana, ili je zarobljena od strane političkih elita. U korumpiranim kvazidržavama, poput ove naše, političke elite imaju neograničen pristup javnim resursima.

U našoj državi građani su prisiljeni moliti nosioce državne moći da im dodijele nešto što bi trebalo da je njihovo i da služi za javnu korist, bilo da je u pitanju zdravstvena zaštita, dodjela penzije, priključak za struju ili bilo šta drugo što se nalazi u javnoj sferi.

Javni resursi se zloupotrebljavaju tako što su propisi koji definišu njihovu upotrebu nedorečeni, tako da ostavljaju diskrecioni prostor javnim službenicima da na osnovu vlastite dobre volje određuju ko od građana može, a ko ne može dobiti javnu uslugu.

Građani su prisiljeni da moljakaju, daju mito ili traže vezu kako bi izmolili za nešto što bi trebalo da je njihovo. Ovaj perverzni sistem zloupotrebe javnih resursa uspostavlja nadmoć nosioca javnih funkcija nad običnim građanima.

Novcem ili uticajem koji su sebi prigrabili na ovakav način "čuvari" javnih resursa onda kupuju naklonost pojedinih segmenata društva kako bi dodatno pojačali svoju moć.

U ovakvom odnosu snaga, reforme je nemoguće sprovoditi, a svako ko se drzne da političare prozove za korupciju biva najstrože kažnjen. 

Jedini izlaz iz ovog vrzinog kola je da se EU u svojim reformskim zahtjevima fokusira na pravila koja regulišu korištenje javnih resursa. Pravila moraju ukinuti moć "čuvara" javnih resursa da njihovom kontrolom sebi potčinjavaju građane.

Sve drugo udaljava nas od Evrope, uništava povjerenje javnosti u državu i razara kredibilitet EU u očima građana. 

Ovu bitku možemo dobiti samo zajedno, a ona počinje i završava bitkom za javne resurse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije