Nezavisni stav

CIK propustio priliku da uzme milione

CIK propustio priliku da uzme milione
Foto: N.N. | CIK propustio priliku da uzme milione

Iako je Izborni zakon BiH više nego jasan u dijelu dostavljanja imovinskog kartona i sankcije ukoliko se to ne uradi, Centralna izborna komisija BiH odlučila je da lokalnim funkcionerima koji su mandat okončali 2020. godine progleda kroz prste i obavijesti ih da nakon godinu i po zakašnjenja ispoštuju zakon kako ne bi dobili kaznu koja se kreće od 300 do 3.000 KM.

Dakle, ako je Izborni zakon jasan i kaže da funkcioneri kojima je istekao mandat u roku od 30 dana moraju dostaviti imovinski karton, CIK nije trebalo da improvizuje i nekoga "moli" da poštuje zakon, već da svima "odreže" kaznu kako je zakon i propisao. Samo na taj način u budućnosti bi se spriječile takve situacije da se ne poštuju zakoni i da funkcioneri, onako kako su navikli, ne mare za bilo koji zakon.

Na kraju krajeva, šta će CIK uopšte dobiti kad im lokalni funkcioneri i dostave imovinske kartone? Ništa. Hiljade i hiljade obrazaca sa potpuno netačnim i beskorisnim informacijama koje je teško, gotovo nemoguće provjeriti, a kamoli procesuirati nekoga ko je eventualno slagao ili znatno uvećao svoju imovinu. Onaj ko je ukrao u toku mandata, dovoljno je pametan da to sakrije i nekretnine, firme, automobile itd. uknjiži na nekoga drugoga, a valjda smo na osnovu iskustava iz prošlosti shvatili da je to jednostavno tako i da Bosna i Hercegovina i njene institucije nemaju snage, odnosno neće da i više nego očiglednoj pljački ovog naroda stanu u kraj.

Zbog svega toga, popunjavanje imovinskih kartona, njihovo dostavljanje CIK-u pa i objavljivanje na veb-stranici nema nikakvog smisla jer time se ne dobija ništa. Upravo zbog toga CIK je trebalo da ispoštuje zakon koji je vrlo jasan i "odreže" maksimalne kazne za svih 2.100 funkcionera. Tako bi se u budžet slilo najmanje šest miliona KM koji bi se mogli iskoristiti za modernizaciju i digitalizaciju izbornog procesa, ali i doći do toga da oni koji mandat okončaju 2024. godine trče u CIK i predaju taj bajati obrazac, odnosno imovinski karton.

Bilo bi zanimljivo, recimo, vidjeti kakva bi bila sudbina krivične prijave protiv članova CIK-a jer Krivični zakon BiH i u tom dijelu je više nego jasan i kaže da se krivično djelo može učiniti činjenjem ili nečinjenjem. U ovom slučaju CIK je nečinjenjem propustio da sprovede zakon i kazni prekršioce, i to svjesno i namjerno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije