Nezavisni stav

Čađava, prašnjava i kancerogena budućnost

Čađava, prašnjava i kancerogena budućnost
Foto: Ilustracija | Čađava, prašnjava i kancerogena budućnost

Vijest o upitnosti izgradnje bloka 7 Termoelektrane Tuzla izazvala je velike reakcije javnosti. Posebno što niko ne zna odgovor hoće li se blok graditi ili ne.

Iako je 18 miliona KM uloženo u pripremne radove, gradnja bloka nije počela jer je "General Electric", jedan od izvođača radova, otkazao saradnju. Oprema ove kompanije trebalo je da bude ugrađena u blok 7, međutim zamjenska koju kineski partner, konzorcij "Gezhouba", nudi, nije u skladu s postojećom tenderskom dokumentacijom. Izmjena ugovora zahtijeva saglasnost Vlade FBiH, federalnog parlamenta te Vijeća ministara BiH.

Izgradnja bloka 7 Termoelektrane Tuzla najavljivana je pompezno kao najveća poslijeratna investicija u BiH koja bi trebalo da zamijeni postojeće blokove i da manje zagađuje okoliš. Projekat su od početka kritikovali Evropska energetska zajednica kao i brojna ekološka udruženja, ali i mještani Bukinja, gdje se nalazi Termoelektrana, koja već na tom području ima i odlagališta šljake i pepela.

Osim ogromnog kredita kojim BiH zadužuje generacije da bi se blok izgradio, problem je i ekološka komponenta. Evropa stremi ka prestanku korištenja fosilnih goriva i okreće se alternativnim izvorima nastanka energije. Tuzlanski kraj je specifičan jer leži na uglju. Rudnici i rudari su dio života tog dijela BiH.

S obzirom na to da su rudnici u posebnoj dubiozi i dugovima, blok 7 je bila neka vrsta nade da će pomoći rudnicima u budućnosti da opstanu te ustabiliti proizvodnju električne energije u BiH. Stalno se potencira priča da se BiH treba okrenuti solarnoj energiji, vjetroelektranama, hidrocentralama. Međutim, tu se također nailazi na otpor, posebno kada su u pitanju gradnje malih hidroelektrana, zbog kojih su sve češći protesti u određenim dijelovima BiH, što BiH dovodi u ćorsokak.

Tuzlanska elektrana proizvodi 50% energije u FBiH. Koliko ona zagađuje Tuzlu, najbolje znaju njeni građani. Istina je da pet miliona KM godišnje izdvaja zbog toga u gradski budžet, ali taj novac ide u neke druge svrhe. I dok svi odustaju od elektrana na ugalj, samo ih BiH gradi.

Ugalj je u Evropi prošlost, a samo u BiH budućnost. Čađava, prašnjava i kancerogena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije