Nezavisni stav

Cijene divljaju, šta ćemo jesti?

Cijene divljaju, šta ćemo jesti?
Foto: Ilustracija | Cijene divljaju, šta ćemo jesti?

Pored pitanja kako sačuvati zdravlje, posebno sada u doba pandemije, drugo prioritetno pitanje za većinu ljudi je osnovno egzistencijalno, kako obezbijediti hranu i platiti račune, ukratko, kako preživjeti od prvog do prvog idućeg mjeseca.

Ili na to pitanje tražiti odgovor iz dana u dan i prebirati po sve tanjim novčanicima.

Činjenica je da mnoge cijene hrane skaču, u skoku je i cijena nafte, a o drugim proizvodima i uslugama da i ne govorimo. I uvijek ima neko opravdanje koje se daje uz to, kao na  primjer, skok cijena na svjetskom tržištu.  A šta nekog roditelja, na primjer, zanima kako je to na svjetskom tržištu, njega samo brine kako sutra svojoj djeci priuštiti konkretan i po mogućnosti zdrav obrok i kako pregurati mjesec u nadi da se ništa od vanrednih troškova neće desiti. A uvijek se desi, od popravke auta, popravke zuba, popravke kvara u stanu...

Ovih dana jedna od tema o kojoj potrošači pričaju jeste paprena cijena piletine, pa je tako kilogram filea dosegao i do devet maraka. Piletina je, bar što se tiče mesa, bila najčešća u našim obrocima. Kako kažu peradari u BiH, na svjetskom tržištu došlo je do rekordno visoke cijene hrane za živinu, a kao što već napisah, sve globalno se odrazi na lokalno.

Skočile su i cijene nekog voća i povrća, pa je tako kilogram zelene salate oko četiri marke, jabuke su i do dvije marke i tako redom, a cijena goriva je u februaru skočila za deset feninga.

Neki bi rekli, rješenje je da se svi počnemo za svoje potrebe baviti poljoprivredom i sebi proizvoditi hranu, ali i to, da se ne lažemo, traži početni kapital i  znanje.

Onaj ko nema zemlju, treba je zakupiti, treba imati sjemenski materijal, koji je takođe poskupio, treba platiti nekog ko ima mašine da obradi njivu.

Nadležni daju određene podsticaje, ali ne za sve i mnogi pojedinci mogu da se uzdaju samo u svoju snalažljivost. I šta će penzioneri, narušenog zdravlja i skromnih penzija?

Lijepo je gledati kulinarske emisije i sva ta ukusna jela, ali pitanje je koliko gledalaca ima potrebu zapisati recept, jer jedno je željeti, a drugo moći priuštiti.

Svako od nas mogao bi da napiše svoj priručnik o borbi s troškovima dok cijene divljaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije