Nezavisni stav

Dan i komad za Rome

Dan i komad za Rome
Foto: N.N. | Dan i komad za Rome

Romi su stotinama godina unazad u cijeloj Evropi bili građani drugog reda. Manja pažnja im se poklanja na Đurđevdan i Svjetski dan Roma. A treba više i pričati, i pisati, i propagirati romska prava i mogućnosti, jer ih ima. Nažalost, danas u BiH velika većina Roma je više gladna nego sita.

Po zadnjem popisu stanovništva, u BiH živi oko 25.000 Roma, ali izvještaji sa terena pokazuju da je taj broj duplo veći. I koliki god taj broj bio, jedno je sigurno, a to je da ovaj narod živi u katastrofalnim uslovima. Siromaštvo je sinonim za ovu najveću nacionalnu manjinu u BiH.

Objekti u kojima žive uglavnom se neuslovni, a mnogi nemaju vode i struje. Njihova bijeda i neimaština su nasljedne. Uglavnom mladi, neškolovani i nezaposleni stvaraju višečlane porodice te njihova djeca uglavnom kasnije čine isto. Bez napretka i prosperiteta.

BiH ima akcioni plan za poboljšanje statusa Roma. Međutim, malo toga je učinjeno. Nevladine organizacije putem projekata i novca od evropskih fondova pokušavaju riješiti stambene probleme, školovanje djece, obezbijediti zdravstveno osiguranje.

Pomaka ima, pa tako statistika pokazuje da se zadnjih godina u TK procenat romske djece koja se školuju sa 15 odsto povećao na 60 odsto. Mnogi su dobili zdravstveno osiguranje, socijalnu pomoć, studenti dobijaju stipendije.

Međutim, to nije dovoljno. Minoran je broj zaposlenih Roma.  Sve se svodi na rad nevladinog sektora. Država mora više učiniti za Rome koji su starosjedioci na ovim prostorima, a čiji se jezik još ne uči u školama iako se to godinama obećava.

Nažalost, nije samo država digla ruke od ovih ljudi, već su i oni sami od sebe. Mnogi od njih su se pomirili sa sudbinom i životom u kartonima, obeshrabreni da pokušaju bilo šta promijeniti. Sakupljanje željeza i u najgorem slučaju prosjačenje postali su matrica za zarađivanje kojeg dinara da se preživi. Nedostaje većeg angažmana i kod njih samih da izađu iz začarnog kruga bijede i siromaštva.

Ipak, za sve to država mora biti glavni podstrek i inicijator. Romi su, kao i svi drugi, građani BiH. Dan i komad ne smije biti pravilo za život ni Roma ni bilo kojeg drugog naroda u ovoj državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije