Nezavisni stav

Dimi se samo iz javnih kuhinja

Bileća, Gacko, Nevesinje, Ljubinje... pored toga što se nalaze u istočnoj Hercegovini, slični su po još nečemu. Kao i mnoge druge manje zajednice širom Hercegovine, ali isto tako i Posavine ili Krajine, postale su mjesta gdje se preživjeti može samo uz pomoć mađioničarskih trikova.

Fabrike koje su prije rata radile punom parom, uništene su ili ratnim dejstvima ili sumnjivim privatizacijama. Umjesto iz njihovih dimnjaka, dim punim intenzitetom "suklja" iz dimnjaka javnih kuhinja.

Putujući nedavno istočnom Hercegovinom sreo sam mnogo ljudi, mladih, starih, izbjeglica, lokalaca, bez posla, u državnoj službi, ali dvije priče su mi posebno ostale u sjećanju i pokazale kakvo je stanje u suštini.

Sjedeći u jednoj od lokalnih kafana u Bileći (jedino šta radi i opstaje u ovom gradu), rođeni Bilećanin mi je ispričao kako se prije rata u ovom gradu u jednoj nedjelji moglo promijeniti više poslova.

"Ma sedam, čovječe, svaki dan si mogao u drugu firmu", dobacuje jedan sa susjednog stola. Od Željezare do tekstila, sve je bilo na volju i izbor.

Danas je, kažu, "malo" drugačija situacija, fabrika nema pa se tako svi "otimaju" za već popunjena mjesta u opštini. Kako svi ne mogu u državnu službu, a skoro pa ništa ne radi, jedino im preostaje da sreću potraže u tuđini.

Tu dolazimo do druge priče. Vozeći se između Bileće i Trebinja, radeći upravo priče o narodu i problemima s kojima se svakodnevno susreću, primili smo stopera  osamnaestogodišnjaka koji je krenuo u Trebinje da se malo zabavi.

"Nema posla, ovdje jedino možeš vaditi kamen ili švercovati duvan, treće nema", odgovorio je mladić upitan kako živi.

On će, kao i mnoge njegove kolege, čim završi srednju školu, put Njemačke. Kaže, ne ide mu se, ali šta će, mora... Da mu je naći posao, sigurno bi ostao, možda bi pokušao uporedo završiti i fakultet, ovako će biti Bileća  Ofenbah.

U proteklih nekoliko godina BiH je napustilo blizu 50.000 ljudi, ako se ovako nastavi, ostaće samo starci. Nadležni, zadržite narod poslom i dobrom platom, jer niko ne ide od kuće zato što mu je dobro. Neće niko u Njemačku, ljudi samo hoće posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije