Nezavisni stav

Drage duple funkcije

Drage duple funkcije
Foto: Ilustracija | Drage duple funkcije

Iako je većina zvaničnika u BiH podržavala ukidanje duplih funkcija u BiH, pa i većina delegata Doma naroda BiH, koji su davali izjave novinarima, ipak je juče, na iznenađenje javnosti, odbijen Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji se odnosi na onemogućavanje izabranim zvaničnicima da u isto vrijeme obavljaju dvije ili više funkcija i da su te funkcije i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti.

Ovaj prijedlog, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu, juče su odbili delegati srpskog i hrvatskog naroda koji dolaze iz SNSD-a i HDZ-a.

Kao obrazloženje naveli su činjenicu da upravo počinju pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH koje će biti sveobuhvatne. Kažu delegati iz SNSD-a i HDZ-a da će  i ovo pitanje razmotriti kada krenu ti razgovori.

I dok se izabrani zvaničnici u zakonodavnoj vlasti na nivou BiH nadmudruju oko toga je li ovaj prijedlog populistički, zašto se baš u ovom trenutku pojavio pred poslanicima i delegatima, pojedini poslanici i ministri obavljaju istodobno i po tri funkcije, pa je tako Aljoša Čampara, nekadašnja uzdanica SDA, sada član i simpatizer Naroda i pravde, u isto vrijeme ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, delegat u Domu naroda FBiH i poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Tu je i  Šemsudin Dedić, koji je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i poslanik u Predstavničkom domu BiH. U Federaciji BiH to dupliranje funkcija još je izraženije, tako u Predstavničkom domu Federacije BiH sjedi Marinko Čavara kao poslanik koji glasa ili ne glasa za neki od zakonskih prijedloga i onda ode u kabinet Predsjednika Federacije BiH i potpiše ukaz ili ne potpiše o istom.

Tu je i Melika Mahmudbegović, koja je takođe i u Parlamentu. Mnogo je primjera na koje bismo mogli ukazati kada je u pitanju dupliranje funkcija, pa ćemo se zadržati na samo ovih nekoliko.

Međutim, i dalje ostaje zagonetka šta se desilo pa su oni koji su i javno, u izjavama medijima, imali pohvale za prijedlog ukidanja duplih funkcija odlučili da na kraju ne podrže isti. Čini se da su im drage duple plate koje im isplaćuju porezni obveznici u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije