Nezavisni stav

EU džabe troši zube na BiH

EU džabe troši zube na BiH
Foto: N.N. | EU džabe troši zube na BiH

Ako pitate poljoprivrednike u bilo kojem dijelu BiH, reći će vam da BiH treba da zaštiti domaću proizvodnju od evropske konkurencije. Neki od njih će čak optužiti proizvođače iz EU da na našem tržištu prodaju svoje subvencionisane poljoprivredne proizvode uništavajući domaću proizvodnju. Pritom, naša javnost je vjerovatno zaboravila blokadu usvajanja strategije za razvoj poljoprivrede, a ovaj naš Gordijev čvor morao je razriješiti sam Kristijan Šmit, tadašnji njemački ministar poljoprivrede, a mogući budući visoki predstavnik, kada je jedva namolio domaće političare da uzmu evropska sredstva i pomognu reformu domaće poljoprivrede kako bi bila konkurentnija. O stotinama miliona IPA neiskorištenih sredstava zahvaljujući političkim blokadama u proteklih deceniju - deceniju i po da i ne govorimo. Zuba i zuba uzalud su potrošili šefovi kancelarije EU u BiH proteklih godina i decenija da nam objasne koliko je to važno i dobro za sve u BiH.

Skuplji i nekonkurentniji domaći poljoprivredni prerađeni proizvodi u odnosu na uvozne i dobro organizovane EU proizvođače su medalja s dvije strane: s jedne strane zaista štete domaćoj poljoprivredi, ali s druge strane potrošačima nude kvalitetne proizvode po niskoj cijeni. Da li građane treba kažnjavati da ovu robu plaćaju više da bi pomogli domaću poljoprivredu, ili domaća poljoprivreda - uz domaću političku volju da se ovom važnom oblasti prestane manipulisati i podršku EU - treba da se reformiše i postane konkurentnija?

Zašto ovo govorim? Zato što BiH i dalje uporno izbjegava da sprovodi reforme koje EU od nas očekuje. BiH je i dalje tema o kojoj evropski lideri nemaju o čemu da razgovaraju. Juče se radilo o poljoprivrednim reformama koje nismo sproveli, danas se radi o ekološkim projektima koje ne sprovodimo, a sutra će se raditi o nečemu trećem. I kao i svaki put do sada, EU će nuditi pomoć, sredstva, preferencijalni tretman za našu robu, i mi ćemo opet propustiti šansu da se reformišemo, a sutra ćemo optuživati evropske energetske proizvođače da konkurišu našim termoelektranama koje proizvode struju iz uglja i izazivaju astmu kod djece.

Kad se sve sabere i oduzme, EU je odlična šansa za one koji znaju da je prepoznaju, a noćna mora za one koji - i kad bi u nju ušli - ne bi znali šta bi s tim počeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije