Nezavisni stav

Erdoan - mudar državnik

Erdoan - mudar državnik
Foto: N.N. | Erdoan - mudar državnik

Svaka poseta Redžepa Tajipa Erdoana, predsednika Turske, Balkanu je iz više razloga nesumnjivo značajna, a pogotovo u vremenu opšteg porasta tenzija i zaoštravanja podela uzrokovanih refleksima rata u Ukrajini i očiglednog nastojanja nekih političara sa bošnjačke, a i kosovarske i crnogorske strane da stvorenu antirusku konjunkturu u međunarodnim odnosima iskoriste za bezočno pojačanje političkog i propagandnog delovanja protiv Srbije i Srba.

Erdoan dolazi u posete Srbiji i BiH sledeći istu liniju diplomatskog nastupa koji za sada prilično uspešno primenjuje u vezi s ukrajinskom krizom. Želi da maksimalno valorizuje poziciju koju je promišljeno izgradio, da može ostvariti produktivnu komunikaciju sa svim stranama neposredno ili posredno uključenim u spor(ove).

Konkretno, turski predsednik, iako ne može biti sumnje da strategijski posebno vodi računa o interesima Bošnjaka, spreman je da uravnoteženo uvaži i stavove Srba (Srbije) i Hrvata (Hrvatske), što je svakako pozitivno, jer se EU, odnosno briselska birokratija, pokazala kao nepouzdan posrednik u traganju za razrešenjem "bosanskog čvora", a Amerikanci su, iako diplomatski prisutni, objektivno ipak daleko, sem nagoveštavanim, a nepoželjnim angažovanjem kroz strukture NATO-a.

Kao mudar državnik Erdoan shvata da će ugled Turske u regionu Balkana, koji je jedan od njenih prioriteta, biti trajnije osnažen ukoliko se postavi konstruktivno i pomogne u prevazilaženju suprotnosti između Bošnjaka, Hrvata i Srba, nego otvorenim favorizovanjem jedne strane.

Nije izvesno, ali ni sasvim isključeno, da njegova poseta donese neki pomak, bar u uspostavljanju poremećenih radnih kontakata među lokalnim akterima.


(Autor je politički analitičar iz Beograda)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije