Nezavisni stav

Evropska pomoć

Evropska pomoć
Foto: N.N. | Evropska pomoć

Tačno negdje pred rat, snimljen je, odnosno emitovan film "Tri karte za Holivud". To je priča o maloj jugoslovenskoj varošici tokom Kubanske krize 1962. godine, kada su SAD i Sovjetski savez bili na ivici rata, a mještani se podijelili na rusofile i amerofile navijajući da "njihova" strana pobijedi u ovom hladnoratovskom sukobu.

Rusi i Amerikanci, naravno, nakon nekoliko sedmica tenzija vraćaju se za pregovarački sto i pronalaze rješenje, a naši junaci u maloj balkanskoj varošici ostaju posvađani, vjerovatno do današnjih dana.

Iako je priča izmišljena, mentalni sklop tipičnog žitelja Balkanskog poluostrva ostao je nepromijenjen. Način na koji se mi odnosimo prema Istoku ili Zapadu najmanje je zasnovan na ekonomiji, praktičnim stvarima ili na tome kako vidimo sebe i svoje porodice u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti.

Donekle bi čovjek mogao razumjeti zašto se Srbija pokušava više vezati za Rusiju. Na primjer, sa specijalnim trgovinskim odnosima, ako ih uspije zadržati, mogla bi bez članstva u EU biti ekonomska poveznica između evropskih i ruskih firmi i ostvariti značajnu ekonomsku, ali i geopolitičku korist za sebe i svoje državljane.

Međutim, državama poput BiH, sa slabom i nerazvijenom ekonomijom, ideološkom podijeljenosti stanovništva koja značajno prevazilazi fabulu iz gorepomenutog filma, potpunim nedostatkom vizije i nesposobnom i korumpiranom vlašću, ne preostaje mnogo nego da sve svoje pouzdanje i energiju ulože u evropske integracije, jer je to jedini kohezioni faktor koji nas, ovako posvađane, povezuje.

Skoro nezapaženo u javnosti je prošla vijest da će uskoro biti odobrena prva polovina od 250 miliona evra makrofinansijske pomoći Evropske komisije. Gotovo smo i zaboravili na devet milijardi evra EU za region direktnih grantova uz još barem tri puta toliko investicija iz javno-privatnih partnerstava za puteve, zelenu energiju, digitalizaciju i druge projekte koji će donijeti konkretnu korist stanovništvu. Koliko nam je do toga stalo?

Sve male zemlje možete podijeliti u dvije grupe: one koje brane svoje interese i one koje brane tuđe. U kojoj grupi ćemo mi biti, zavisi najviše od nas samih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije