Nezavisni stav

Fantastične "zmajice" pišu istoriju

Fantastične "zmajice" pišu istoriju
Foto: N.N. | Fantastične "zmajice" pišu istoriju

Pala je prvo moćna Belgija, a juče su kapitulaciju pred njima morale da priznaju i košarkašice Turske. Ako neki misle da je bljesak bh. košarkašica koji gledamo na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta došao tek tako, slučajno i preko noći, varaju se.

Bio je to dugotrajan proces, koji je počeo još 2015. godine, kada je današnja okosnica bh. selekcije vratila žensku bh. košarku na mapu Evrope osvojivši Evropsko prvenstvo B divizije u Podgorici.

Tada je slavna Mara Lakić Brčaninović okupila niz talentovanih djevojaka o kojima danas Evropa priča. Nije tada bilo senzacionalne Džonkel Džons sa Bahama, ali su bile Marica Gajić, MVP tog prvenstva, Melisa Brčaninović, Anđela Delić ili, recimo, Nikolina Babić, koja je zatrpala koš moćne Belgije odigravši meč života.

I poslije toga omladinske selekcije BiH ostvarivale su zapažene rezultate, sa njima je radio danas kormilar ovog tima, Goran Lojo, koji je onda 2017. godine počeo misiju da vrati seniorke na smotru najboljih.

Četiri godine kasnije mukotrpan rad došao je na naplatu, Marica, Nikolina, Matea, Irena, Melisa, sestre Delić i druge pišu nove stranice istorije bh. košarke. Svojim zajedništvom koje traje od prvog dana, karizmom, talentom i emocijama koje pršte tokom svih 40 minuta, koliko utakmica traje, šalju najbolju poruku da BiH, kakva god da je, može funkcionisati normalno.

Bh. dame su samo potvrdile ono što se već godinama zna, a to je da su sportisti najbolji ambasadori svoje zemlje.

Nadamo se da će oni koji se najviše pitaju u ovoj zemlji, ako već nisu, imati vremena da pogledaju čarolije iz Strazbura, u kojem "zmajice" predstavljaju BiH u sasvim drugom svjetlu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije