Nezavisni stav

Federacija na pragu rješenja za roditelje na marginama

Federacija na pragu rješenja  za roditelje na marginama
Foto: N.N. | Federacija na pragu rješenja za roditelje na marginama

Federacija je od utorka na pragu da konačno donese zakon o roditeljima njegovateljima u ovom entitetu, čime bi se otklonila diskriminacija prema roditeljima koji 24 sata skrbe o djeci sa invaliditetima, a za to ne dobivaju od entiteta, a ni od države pomoć u vidu zdravstvenog i penzionog osiguranja.

Predstavnički dom FBiH u utorak je izglasao zakon koji će razriješiti ovo pitanje, a cilj je da se jednom od roditelja osoba sa invaliditetom prizna pravo na status roditelja njegovatelja, te da mu se omogući mjesečna naknada uz pripadajuće doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Zadnju riječ ima Dom naroda Federacije BiH i nadati se da će ovaj zakonski prijedlog uskoro dobiti svoj pečat i biti provodiv u praksi.

Podsjetimo, nakon jezivih fotografija iz Zavoda za zbrinjavanje djece i omladine sa mentalnim poteškoćama koje su obišle svijet, federalni Parlament je Vladi FBiH naložio da izvrši izmjene ovog zakona.

Prethodni zakon koji je bio usvojen prepisan je iz susjedne Hrvatske, a on predviđa mogućnost da pravo konzumiranja zakona imaju samo roditelji djece sa poteškoćama do 30 godina njihovog života.

Do sada su roditelji njegovatelji bili onemogućeni da ostvare svoja prava, a ovim  novim zakonskim prijedlogom ovim roditeljima bi se omogućilo da ostvare pravo na penziju, da imaju adekvatnu pomoć od entiteta i da konačno mogu na pravi način da brinu o svojoj djeci.

Ukoliko Dom naroda FBiH potvrdi ovaj zakon, roditelj njegovatelj će imati i  pravo na mjesečni iznos minimalne plate u Federaciji BiH, kao i pravo da nakon 65. godine života ostvari pravo na penziju bez obzira na to koja dob je njegovog djeteta.

Nadati se da će i delegati imati sluha za ovaj problem i da će se agonija roditelja njegovatelja, o čijoj djeci neko mora skrbiti 24 sata dnevno,  konačno završiti, te da će dobiti prava i ne biti diskriminisani u odnosu na druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije