Nezavisni stav

Fudbal (ni)je zarazan

Fudbal je zarazna igra i najveća pandemija adrenalina i euforije širom planete i nijedna vakcina ne može zaustaviti smisao i popularnost ove igre osim one kada se odvija pred praznim tribinama.

Upravo to se dogodilo i događa se proteklih godinu dana zbog pandemije virusa korona. Svijet je stao, takmičenja su otkazivana, prvenstva prekidana, a nova sezona uz brojne epidemiološke mjere je počela i održava se i dalje, ali pred praznim tribinama. Zdravlje je na prvom mjestu i s tim niko nema pravo da rizikuje. Međutim, kada je riječ o Bosni i Hercegovini situacija je pomalo čudna ili, bolje rečeno, apsurdna u nekim situacijama. Iako su zvanično na snazi brojne preventivne mjere u cilju zaštite od kovida-19, činjenica je da u praksi stvari ne izgledaju onako kako su napisane ili predviđene.

Iz Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH uputili su molbu institucijama da razmotre mogućnost dozvoljavanja ograničenog broja gledalaca u proljetnom dijelu sezone M:tel Premijer lige BiH, 10 posto od kapaciteta stadiona, a odgovor nadležnih očekuje se u narednih desetak dana. Uzimajući u obzir trenutne brojke zaraženih u BiH, mentalitet i svijest ljudi, statističku posjećenost bh. stadionima ranijih godina, te činjenicu da su mnogi navijači organizovano u manjim ili većim grupama i jesenjih 19 kola gledali u skučenim, zadimljenim i zagušljivim kafićima, razlog su više da se trenutna zabrana dolaska na tribine treba razmotriti. Pritom je poznato da veliki broj utakmica bh. elite i u najboljim uslovima nije privlačio veliku pažnju gledalaca, čak i manje od 10 posto sada predviđenih. Uz uvažavanje svih sportskih kolektiva, ipak je manji broj onih iza kojih stoji armija simpatizera i navijača. Ti klubovi obično imaju i veće kapacitete stadiona, dok se za neke može reći da im posjećenost na tribinama i ranije nije prelazila brojku "porodičnog klastera".

Pritom klubovi hronično grcaju u finansijskoj dubiozi, a bez interesa navijača i ono malo sponzora teško će uspjeti zadržati. Ne ulazeći u struku epidemiologa, ali birajući između navijača među četiri zida kafića i navijača uz poštivanje distance pod otvorenim nebom stadiona, ova druga opcija objektivno se čini sigurnijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije