Nezavisni stav

Glavu dajem, fotelju ne dam

Glavu dajem, fotelju ne dam
Foto: N.N. | Glavu dajem, fotelju ne dam

Glavu dajem, a fotelju ne dam, rekao je prije nekoliko godina direktor jednog banjalučkog preduzeća i tako, u samo nekoliko riječi, odlično opisao koliko se funkcije teško odreći.

I to nikog ne čudi - fotelja ne donosi samo odličnu platu, već s njom dolaze i drugi benefiti, od službenog vozila do uticaja.

U BiH je, htjeli mi to priznati ili ne, sve podređeno onim moćnima. Obična "boranija", kada dobije posao na određeno vrijeme, po isteku ugovora nerijetko ide na ulicu, odnosno Biro.

Funkcioneri, kada im istekne mandat, često ne moraju da se brinu - nastavljaju tamo gdje su stali dok im ne budu izabrani nasljednici. A to zna biti dug i "komplikovan" proces, toliko "komplikovan" da može potrajati godinama. I što bi se i žurilo - narod plaća.

Recimo, Osman Mehmedagić Osmica i dalje rukovodi Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH iako mu je prije nekoliko godina istekao mandat upravljanja "tajnom službom".

Takvih primjera ima koliko hoćete, pa, primjera radi, niko još ne zna ni kada će biti biran novi direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a aktuelnom direktoru Miri Džakuli još 2020. godine istekao je drugi mandat.

Sa druge strane, ovdje je neke direktore moguće smijeniti preko noći - čim postanu nepodobni ili neposlušni, sazivaju se vanredne sjednice i oni ostaju bez fotelje.

Oni koji imaju malo više sreće, ostaju na funkciji i nakon što im mandat iscuri, jer, zaboga, biće da nemamo dovoljno mladih, obrazovanih i sposobnih ljudi koji bi ih zamijenili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije