Nezavisni stav

Haos diplomatije BiH

Haos diplomatije BiH
Foto: Ilustracija | Haos diplomatije BiH

Nastup Svena Alkalaja, ambasadora BiH pri UN-u, na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, još jednom je pokazao da je spoljna politika BiH u najmanju ruku smiješna, haotična i na kraju krajeva potpuno neuspješna.

Sjeća li se neko nekog diplomatskog uspjeha BiH u posljednje vrijeme? Nema ga, ali zato neuspjesima, promašajima, gafovima i "provalama" nikad kraja, i tako će biti dok je Bosne i Hercegovine. To je činjenica i konstanta koja traje već duže od 25 godina i nema tog dogovora, strategije ili zakona koji će bh. diplomate usmjeriti i kanalisati da rade u zajedničkom interesu Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci će vući na svoju stranu, Srbi na svoju, a Hrvati na svoju, i u tom haosu ne treba ništa normalno ni očekivati niti bilo kojem ambasadoru nešto spočitavati. Ti ljudi (diplomate) rade ozbiljan posao za neozbiljnu zemlju koja nema jedinstven stav o banalnim pitanjima, a o onim ključnim međunarodnim da i ne govorimo.

Kako, recimo, da se ponaša ambasador BiH kad centrala iz koje treba da dođe instrukcija ili informacija ne postoji? Ili npr. iz jedne centrale (MIP-a) dođe jedna instrukcija, a iz druge (Predsjedništvo BiH) druga? Ako ne posluša prvu centralu, dobiće disciplinsku, a ako ne posluša drugu, otkaz. U takvim okolnostima pričati o diplomatiji i tražiti rezultate je iluzorno. 

Ipak, "soliranju" pojedinaca, kakav je Alkalaj, na neki način treba stati u kraj jer, ukoliko ovo što je on uradio i bez saglasnosti Predsjedništva BiH govorio u ime BiH postane praksa, haos u diplomatiji postaće putujući cirkus Bisere Turković i na kraju je neće ni biti, odnosno raspašće se na tri dijela, otprilike onako kako je i sastavljena, što možda i nije loše jer gore ne može.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije