Nezavisni stav

Heroji ili kukavice!?

Heroji ili kukavice!?
Foto: N.N. | Heroji ili kukavice!?

Ne stišava se bura u Federaciji BiH ni mjesec dana poslije zbog anesteziologa iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), koji su prvo pisali pisma menadžmentu na čelu sa direktoricom Sebijom Izetbegović, u kojem upozoravaju na problem neispravnih respiratora "Srebrene maline". Epilog, 13 anesteziologa daje otkaz u KCUS.

Nejasno je da li su anesteziolozi dali otkaz zbog respiratora ili zbog cjelokupne situacije u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Niko od njih se ne želi oglašavati.

Oglasio se jedino advokat anesteziologa Vlado Adamović, koji je ovaj slučaj uporedio s razvodom - razilaze se zbog nesuglasnosti, kazao je Adamović.

Ni on nije bio jasan da li su razlog isključivo opšti uslovi rada u KCUS ili su razlog i respiratori.

Advokat anesteziologa ovaj čin nazvao je herojstvom, a na društvenim mrežama se postavilo pitanje da li su heroji. Mislim da jesu, jer su, ipak, pismom pokušali upozoriti na problem suočeni s odgovornošću za živote pacijenata. I kada su ukazali na problem i nakon izlaska tužioca, inspektora na lice mjesta, provjere dokumentacije i provjere respiratora, opet se ništa konkretno nije desilo, onda su ljekari jednostavno odlučili da neće da odgovaraju, da neće da budu saučesnici u lošem tretmanu prema pacijentima, da ne žele da odgovaraju za smrtne ishode, jednostavno su učinilo jedino što je pošteno i moguće - dali su otkaz.

Treba se samo sjetiti svih jezivih priča porodica pacijenata tokom liječenja od posljedica kovida u KCUS o njihovom stanju, o nebrizi. Svjedočenja su bila potresna i zastrašujuća, ljudi su umirali čak žedni i potpuno sami.

Zastrašujuće zvuče i izjave zvaničnika i resornog ministra zdravstva Federacije BiH, koji kaže da mu je dovoljno to što mu je direktorica rekla da ima dovoljno kadra i da je jedino bitno da se zdravstvena zaštita odvija, a u kojim uslovima - očigledno ovoj vlasti nije važno. Bitno je udovoljiti koalicionim partnerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije