Nezavisni stav

Hitnoj treba ljekar

Služba hitne pomoći u domovima zdravlja obično služi da što brže budu zbrinuti hitni pacijenti, i to bi trebalo da bude osnovna funkcija svake takve službe, ali, nažalost, stanje na terenu i nije baš tako.

Ako pacijent dođe u Hitnu s nesnosnim bolovima i ako mu tu kažu da nemaju ljekara i da ide na pregled kod porodičnog doktora, čemu onda uopšte služi ta ista hitna pomoć, u kojoj u toku dana rade samo medicinske sestre?!

Činjenica da u Službi hitne pomoći u Kotor Varošu doktor ne radi po danu već dolazi samo u noćnu smjenu, a hitni pacijenti moraju čekati na pregled kod porodičnog doktora, gdje su inače ogromne gužve i gdje uvijek u redu stoji po 20 ljudi, dovoljno govori sama za sebe i tu nije potrebno ništa posebno komentarisati.

Rukovodstvo ove zdravstvene ustanove ovakvu situaciju pravda time da porodični doktor radi i drugu smjenu i da tako pacijenti imaju čitavo vrijeme doktora na raspolaganju, dodajući da je to najbolje za pacijente, bez obzira na to što su redovi čekanja kod porodičnog svakodnevica i što u tom istom redu moraju čekati i hitni pacijenti.

U nadležnom ministarstvu kažu da su, prema zakonu, zdravstvene ustanove dužne pružati zdravstvenu zaštitu u toku 24 časa i da su za nepružanje hitne medicinske pomoći predviđene kazne od 1.000 do 15.000 maraka, pa ostaje da vidimo da li će se situacija u navedenom slučaju promijeniti nabolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije