Nezavisni stav

Hoćete li djeci zabraniti i igru s vršnjacima

Hoćete li djeci zabraniti i igru s vršnjacima
Foto: N.N. | Hoćete li djeci zabraniti i igru s vršnjacima

Uvođenje novih sedmodnevnih mjera, koje je Republički štab za vanredne situacije donio u četvrtak, izazvale su različite reakcije kod građana.

Ponovna zabrana izvođenja muzike uživo, koja je nedavno relaksirana i jedva da je zaživjela, čini mi se nije toliko iznenadila građane, koliko suspendovanje svih amaterskih i rekreativnih sportskih aktivnosti, uključujući i treninge. 

Na zabranu treninga posebno su osjetljivi roditelji djece koja učestvuju u vanškolskim aktivnostima. 

Kao obrazloženje donošenja ove mjere, nadležni ističu da ona nije stupila na snagu zbog djece, već upravo zbog roditelja koji ne poštuju propisane mjere kada svoju djecu dovedu na treninge.

Dok djeca i dalje idu u školu, a ugostiteljski objekti, kao i tržni centri, su prepuni građana, koji tek u rijetkim slučajevima slijede propisane mjere, zapitamo se da li su amaterski i rekreativni treninzi najveći izvor zaraze. 

Najmlađi u posljednjih godinu dana najviše su vremena, što zbog nastave na daljinu, što zbog razbibrige, proveli ispred malih ekrana i kompjutera. Sportske aktivnosti su i inače prijeka potreba za razvoj djece, a posebno ako uzmemo u obzir da su od pojave virusa korona većinu vremena provodili zatvoreni u kućama.

Da li je ova mjera najsrećnije rješenje koje će dovesti do pada broja zaraženih i da li bi se mogla modifikovati? 

Da li bi efikasnije možda bilo da se roditeljima onemogući prisustvovanje dječjim treninzima, kako bi s jedne strane djeca i dalje imala potrebnu rekreaciju, a sa druge strane spriječilo okupljanje odraslih, koji bi možda svojim prisustvom, nepoštovanjem epidemiološke mjere, mogli dovesti u opasnost jedni druge, ali i mališane?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije