Nezavisni stav

IDDEEA i tenderi

IDDEEA i tenderi
Foto: N.N. | IDDEEA i tenderi

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) ponovo je u problemu...

Tender za nabavku pasoških knjižica vrijedan 37,5 miliona KM je poništen, a ukoliko IDDEEA kao do sada nastavi da favorizuje određene dobavljače, u ovom slučaju banjalučku kompaniju "Milbauer", ova nabavka neće biti sprovedena na vrijeme i državljani BiH ponovo bi mogli doći u probleme kao i prije malo više od četiri godine.

Te, 2017. godine IDDEEA je četiri puta raspisivala tender koji je poništavala Kancelarija za razmatranje žalbi, međutim na kraju je ipak uspjela da posao vrijedan oko 30 miliona KM dodijeli "Milbaueru". Po svemu sudeći, i ovaj tender za nabavku pasoških knjižica u naredne četiri godine čeka ista sudbina jer iz rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi više je nego evidentno da se taj posao štima "Milbaueru". Uslovi tendera po starom dobrom običaju postavljaju se tako da ih samo jedna kompanija može ispoštovati, u ovom slučaju kompanija "Milbauer" koja prema tvrdnji firme koja se žalila čak jedina na svijetu može ispoštovati ono što IDDEEA traži tenderskom dokumentacijom.

Inače, kada je riječ o IDDEEA, njeni tenderi po pravilu su manjkavi, a u kombinaciji sa politikom i pritiscima koji dolaze iz određenih političkih partija - praktično nesprovodivi i unaprijed osuđeni na propast.

Osim pasoša, IDDEEA već godinama ne uspijeva da sprovede tender za nabavku zgrade u Banjaluci koja bi služila kao sjedište ove agencije.

I za ovu nabavku, kao za pasoše, IDDEEA ima novac, ali je izgleda problem kako ga podijeliti, ili kako se "rastaliti" u maloj bari punoj krokodila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije