Nezavisni stav

Ima ko daje 13. platu

Ima ko daje 13. platu
Foto: N.N. | Ima ko daje 13. platu

Nemamo para, otežano nam je poslovanje, na ivici smo opstanka, nameti su neizdrživi. Ukratko, to su neki od izgovora dobrog dijela poslodavaca u BiH svaki put kada im neko predloži da povećaju platu svojim zaposlenima.

Na spominjanje 13. plate, kojom gazde u razvijenim državama stimulišu i nagrađuju one koji im stvaraju profit, naša poslovna zajednica odmahuje rukom. I to je njihovo legitimno pravo.

Legitimno je pravo i poslodavaca iz inostranstva da se nadmeću za bh. radnike, te biraju najbolje od njih. Recimo, u Sloveniji je od januara do oktobra izdato čak 16.198 radnih dozvola za radnike iz BiH.

Nije to nikakva pretpostavka niti spekulacija, već zvanični podatak Agencije za rad i zapošljavanje BiH, a kada bismo ovom broju dodali i naše ljude koji su posao pronašli u Austriji, Italiji, Njemačkoj i drugim državama, vjerovatno bismo došli do frapantnih brojki.

Ostajemo bez kvalifikovane radne snage, poručuju naši poslodavci, koji se žale da u kafanama tacnu nose mladići sa završenom ekonomskom školom, a za šivaćom mašinom sjede trgovkinje.

Imali su radnika na pretek, ali su, prije svega nekoliko godina, znali govoriti: "Ako imaš negdje gdje je bolje, idi slobodno, pet ih čeka da uskoči na tvoje radno mjesto."

Bahatost im se obila o glavu. Ogroman broj kompanija u BiH i dalje ubire ekstraprofit, a po nekom nepisanom pravilu, baš u takvim firmama radnici se ne mogu pohvaliti visokim zaradama. 

A o 13. plati da i ne govorimo. To je ovdje misaona imenica. Ali, ima ko 13. platu daje. Ne ovdje, već vani. Kada se granice potpuno otvore, to će se najbolje vidjeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije