Nezavisni stav

Ima ko daje 13. platu

Ima ko daje 13. platu
Foto: N.N. | Ima ko daje 13. platu
Dragan Sladojević Dragan Sladojević

Nemamo para, otežano nam je poslovanje, na ivici smo opstanka, nameti su neizdrživi. Ukratko, to su neki od izgovora dobrog dijela poslodavaca u BiH svaki put kada im neko predloži da povećaju platu svojim zaposlenima.

Na spominjanje 13. plate, kojom gazde u razvijenim državama stimulišu i nagrađuju one koji im stvaraju profit, naša poslovna zajednica odmahuje rukom. I to je njihovo legitimno pravo.

Legitimno je pravo i poslodavaca iz inostranstva da se nadmeću za bh. radnike, te biraju najbolje od njih. Recimo, u Sloveniji je od januara do oktobra izdato čak 16.198 radnih dozvola za radnike iz BiH.

Nije to nikakva pretpostavka niti spekulacija, već zvanični podatak Agencije za rad i zapošljavanje BiH, a kada bismo ovom broju dodali i naše ljude koji su posao pronašli u Austriji, Italiji, Njemačkoj i drugim državama, vjerovatno bismo došli do frapantnih brojki.

Ostajemo bez kvalifikovane radne snage, poručuju naši poslodavci, koji se žale da u kafanama tacnu nose mladići sa završenom ekonomskom školom, a za šivaćom mašinom sjede trgovkinje.

Imali su radnika na pretek, ali su, prije svega nekoliko godina, znali govoriti: "Ako imaš negdje gdje je bolje, idi slobodno, pet ih čeka da uskoči na tvoje radno mjesto."

Bahatost im se obila o glavu. Ogroman broj kompanija u BiH i dalje ubire ekstraprofit, a po nekom nepisanom pravilu, baš u takvim firmama radnici se ne mogu pohvaliti visokim zaradama. 

A o 13. plati da i ne govorimo. To je ovdje misaona imenica. Ali, ima ko 13. platu daje. Ne ovdje, već vani. Kada se granice potpuno otvore, to će se najbolje vidjeti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije