Nezavisni stav

Ima li mjesta cigaretama u kafanama

Ima li mjesta cigaretama u kafanama
Foto: N.N. | Ima li mjesta cigaretama u kafanama

Poslanici Predstavničkog doma FBiH usvojili su Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, koji, između ostalog, predviđa zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, uključujući i kafane.

Kao i svaki zakon koji se tiče širokih narodnih masa, i ovaj je izazvao oštre, oprečne reakcije javnosti, pa jedni smatraju da je odluka potpuno očekivana i opravdana, a drugi joj se žestoko protive.

Istina je, kao i u mnogim drugim slučajevima, negdje između. Činjenica je da je ugostiteljstvo jedna od privrednih oblasti koja je bila najveći finansijski stradalnik usljed teške situacije izazvane virusom korona. 

Ugostitelji iz FBiH su, stoga, očekivano, na nož dočekali spomenuti zakon, jer smatraju da će im "istjerivanje" duvanskog dima iz kafana dodatno opustošiti ionako, kako tvrde, tanke novčanike.

S druge strane, ruku na srce, u ogromnom dijelu Evropske unije, kojoj težimo da se pridružimo, nezamislivo je da zapalite cigaretu za kafanskim stolom, ne računajući bašte. I uprkos tome, i tamo kafane rade, a otpora nema.

Pritom, moramo vjerovati i struci, koja nedvosmisleno kaže da je duvanski dim tihi ubica, te da od njega ne stradaju samo oni koji ga direktno konzumiraju, nego i oni koji su u njihovoj blizini, odnosno pasivni pušači. 

Da podvučemo crtu.

Pušač sam 15 godina i sigurno neću biti ravnodušan ako u FBiH ne budem mogao zapaliti cigaru u kafani.

Ali neće mi biti problem ni da izađem ispred, povučem dva-tri dima i vratim se za kafanski sto, ako će to povoljno uticati na zdravlje (ali i miris) ostalih gostiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije