Nezavisni stav

Imamo li mi Strmotu?

Gledali smo snimak iznova i iznova, divili se, proučavali, gledali njegove ruke, oči, analizirali svaki gest, je l' mu drhtao glas dok je prevalio da daje ostavku jer ne pristaje na pozeraj, friziranje cifara i glumatanje da se nešto radi da se zaustavi posmrtni ropac hrvatske demografije.

Pitali se je l' Marin Strmota s ovog svijeta, željeli biti na njegovom mjestu, prozivali ga mesijom, herojem novog doba, natčovjekom.

I intimno se zapitali: šta mu bi? Roditelji i supruga bez posla, dvoje djece, krediti i astronomske rate, to "niko normalan ne bi napravio", čekali logično objašnjenje jer ovo je, valjda, vanrazumsko.

Čeprkali, tražili prljavu pozadinu cijele priče, to je HDZ-ov kadar, ovo je neki marketinški spin, Marin je u stvari mali serator željan pažnje javnosti, koju će naknadno naplatiti.

Da, toliko smo zatrovani.

Jer ovo nije normalan i opšteprihvaćen gest, moralni čin, stanje svijesti, ovo je izolovani slučaj, rekoše incident, momenat slabosti, danak političkom neiskustvu i cijena mladosti koja će ga valjda koštati normalne budućnosti i karijere dakako.

Nenaviknuti smo i odviknuti od bilo kakvog moralnog gesta za opšte dobro, gole istine i priznavanja da se ne radi ama baš ništa, dok javnosti svakolike komisije, radne grupe, strategije pakuju u celofan da samo što nisu našli izlaz iz gliba, a u džepove trpaju svoje dnevnice i naknade za odvojene živote, duševne boli i patnje.

Usput nas dodatno truju da bi davno teklo med i mlijeko da nije domaćih izdajnika, stranih plaćenika, ovih što nas loše vode i ovih što bi nas rado odveli u bolji život samo da sjaši Kurta da bi uzjahao Murta.

Strmote u našim posrnulim institucijama nema niti će ga biti, ovo jeste izolovani slučaj, zemljotres koji nas je potresao, duboko uzdrmao, ali bez ikakvih bitnijih posljedica.

Zato se niko ni od naših političkih figura nije ni počešao na Strmotin gest, prokomentarisao, pohvalio, osudio, makar javno primijetio da se desio. Uzdrman je samo mali čovjek, gladan i željan ovakvih moralnih gromada, dok ga ovi potonji vuku u dublju prljavštinu svojih fingiranih, savršeno tajmiranih, u kafani dogovorenih svađa.

Hrvatski mediji će se još dan-dva vrzmati oko Strmote, imaće koji minut slave, naši tek rijetko i sporadično, efekat ostaje isti, ovdašnje pozicije neuzdrmane i ničim potresene, jedva okrznute "medijskom histerijom oko onog klinca iz Hrvatske". Znam ja nas...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije