Nezavisni stav

Informacije

Izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama (ZOSPI) predviđene su kazne i do 15.000 KM za sve one koji od javnosti skrivaju ili ne dostavljaju informacije na vrijeme. Do sada kazne nisu bile praksa.

Razni službenici, savjetnici i menadžeri za informisanje, portparoli, kancelarije za saradnju s medijima mogli su u toku radnog vremena da građanima, novinarima, nevladinim organizacijama ne pruže ni jednu jedinu informaciju a da za takav nerad nikome ne odgovaraju, i uz to da budu dobro plaćeni.

Javnost ne smije biti uskraćena za informaciju jer se onda stvara sumnja da se radi o kriminalu i korupciji ili, u najmanju ruku, o neradu i javašluku.

Žalosno je i to što "obični građani" misle da taj zakon služi samo novinarima iako se oni najmanje ili gotovo nikada ne pozivaju na njega jer su svjesni da je "šupalj". U normalnim i demokratskim zemljama službenici za informisanje iliti portparoli, poslije nekoliko godina staža staju na čelo te iste institucije iz koje su javnost informisali o njenom radu, zato što je najbolje poznaju.

Takođe, umjesto šefa te institucije daju intervjue i učestvuju u televizijskim emisijama, što je u našoj zemlji potpuno nezamislivo jer ih je većina (čast izuzecima) zaposlena samo da bude ispunjena zakonska procedura i ne miješaju se u svoj posao. Službenici za informisanje moraju da shvate da se njihov rad cijeni kroz sadržaj zatražene informacije, a ne kroz pozivanje na službene glasnike. Nisu tu da bi služili kao čuvari informacija. Naprotiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije