Nezavisni stav

Izbori, ali na naš način

Izbori, ali na naš način
Foto: N.N. | Izbori, ali na naš način

Da bi BiH uopšte dobila makar šansu da nekad postane normalna demokratska zemlja i članica EU mora biti u stanju organizovati fer, poštene i demokratske izbore.

Javna je tajna da političke elite koje decenijama vladaju ovom zemljom ne žele izborno zakonodavstvo koje bi istinski odražavalo volju građana, zato što bi to onda moglo značiti i njihov odlazak u opoziciju. Apsurdna je situacija da poboljšanje integriteta izbornog procesa zavisi od političkih stranaka koje treba da usvoje izmjene zakona kojima bi sebi umanjili šanse za ostanak na vlasti. Koliko je realno da se to zaista i desi? Poseban dio odgovornosti snose i predstavnici međunarodne zajednice koji su često prisiljeni kroz stisnute zube udobrovoljavati domaće političare da bi ih motivisali da usvoje makar neke reforme koje nas vode ka EU, a da ih istovremeno ne naljute ako ih budu tjerali da se "previše" reformišu.

Savjet Evrope i njegovi Sud za ljudska prava i Venecijanska komisija, kao i institucije EU kroz 14 preporuka iz Mišljenja čine šta i koliko mogu, ali uz gore navedena ograničenja teško je očekivati pretjerani napredak.

I tako, kao i uvijek do sada, sve će se svesti na javnost - na građane BiH, na medije, intelektualnu zajednicu, nevladin sektor i one javne službenike i nezavisne institucije koji istinski žele da rade svoj posao. Niko ovaj posao neće uraditi za nas, a ponajmanje političari kojima, kako smo već konstatovali, ovo stanje "ni tamo ni ovamo" savršeno odgovara.

Sve dok mi prihvatamo kupovinu glasova, krađe identiteta, ismijavanje izborne volje građana, ni Centralna izborna komisija ni bilo koja međunarodna organizacija neće moći uraditi puno. Uvođenje skenera, elektronska kontrola glasova, zabrana funkcionerske kampanje i korištenja javnih resursa u partijske svrhe moći će ući u izborno zakonodavstvo samo onda i ako to bude zahtijevala javnost.

Ako očekujemo da će neko drugi, bilo da je to visoki predstavnik, EU, Savjet Evrope, Džo Bajden ili Angela Merkel, uraditi taj posao umjesto nas - onda bolje i ne zaslužujemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije