Nezavisni stav

Izetbegović i tužilac i sudija

Uhvatilo i njega izborno ludilo. Ovim je riječima funkcioner SDA u neformalnom razgovoru prokomentarisao nedavne poruke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića izgovorene u Visokom.

 Izetbegović je, dodvoravajući se sada novom predsjedniku Turske, kazao da Redžep Tajip Erdoan nosi "našu zastavu", koju je u proteklom ratu nosio predsjedavajući Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović?! Još nije riješena dilema čiju je to zastavu nosio njegov rahmetli otac Alija, a Bakir Izetbegović je dao još jednu "spornu" izjavu, ovaj put mnogo opasniju po državu u koju se javno zaklinje.

U predizbornom obilasku sarajevske opštine Novi grad, gdje je razgledao izgradnju škola i sportskih dvorana, zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović ocijenio je da je direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac loše reagovao kad su u februarskim protestima demonstranti zapalili zgradu Predsjedništva BiH.

"Mi ćemo njega poslati vjerovatno u zatvor, kao što smo smijenili 'ministra za (ne)sigurnost'", poručio je Izetbegović Zupcu i svojim potencijalnim glasačima.

Ko su oni što će Zupca poslati u zatvor teško je odgonetnuti jer je Izetbegovićeva posjeta Novom gradu najavljena iz Pres-službe Predsjedništva BiH, a ne iz stranačke centrale. Je li to preko noći i u tajnosti promijenjen Ustav BiH pa više nemamo zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, što predsjedavajućem Predsjedništva daje odriješene ruke da sam podiže optužnice i presuđuje? Ili je Izetbegovića "izborno ludilo" toliko ponijelo pa je priznao da SDA, a ne zakon, upravlja Tužilaštvom i Sudom BiH, što iz RS tvrde od samog pokretanja istrage protiv Zupca. Govorio kao stranački lider ili kao jedan od predsjednika države, Izetbegović je svojom prijetnjom o slanju u zatvor nesvjesno potvrdio da živimo u nedemokratskom društvu, u koje vladavina prava još dugo neće kročiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije