Nezavisni stav

Javašluk i nepotizam u strujnom kolu

Javašluk i nepotizam u strujnom kolu
Foto: N.N. | Javašluk i nepotizam u strujnom kolu

Javašluk, nepotizam i korupcija u javnim preduzećima u Federaciji BiH najbolje su vidljivi iz izvještaja federalnih revizora. U svemu tome prednjače možda i najjača javna preduzeća u Federaciji BiH, a to su dvije elektroprivrede - BiH i HZHB.

Naime, revizori su poslovanje ova dva javna giganta za prošlu godinu ocijenili negativno. Ustanovljeno je da se rasipalo na gorivo, službena vozila, nagrade, regrese za godinu u kojoj niko nije ni otišao na godišnji odmor zbog pandemije korona virusa, zapošljavalo se bez javnih konkursa....

Veliki novac je "Elektroprivreda BiH" potrošila na sudske sporove, kao i na investiicje koje su u toku, a koje nisu mrdnule s mjesta. I dok se sve više u javnosti priča o tome kako će struja za privredu i domaćinstva poskupjeti, u preduzećima u Federaciji koja proizvode i distribuiraju električnu energiju troši se novac na skupa službena vozila, na visoku platu direktora, ali i na sudske sporove koji nikad i nije trebalo da se dese.

I dok se bahato i netransparentno troši, prodaje ugalj po veoma niskim cijenama, rudnici su u gubicima koji su veći od pola milijarde, a rudari u teškoj situaciji. Prijete im otkazima, smanjenjem broja rudara i pokušavaju svoj nerad na svaki način opravdati.

Iako iz Vlade poriču da će doći do poskupljenja električne energije, čini se da sve vodi ka tome, s obzirom na to da treba opravdati zastoj u realizaicji projekta bloka 7 i da treba namiriti novac koji nedostaje, a kako drugačije nego iz džepova građana Federacije BiH.

Sudeći po svemu što se dešava, Federaciju BiH očekuje vruća jesen, s obzirom na to da su i penzioneri najavili proteste, a čini se da će i ostalim građanima doći voda do grla jer cijene iz dana u dan divljaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije