Nezavisni stav

Javne nabavke pod velom tajne

Javne nabavke pod velom tajne
Foto: N.N. | Javne nabavke pod velom tajne

Malo koji biznis u BiH je jednako unosan koliko javne nabavke, koje epitet javne uglavnom nose reda radi.

Niko ne zna koliko je kroz njih para završilo u privatnim džepovima, a na štetu napaćenog naroda ove države. Zna se samo da je cifra ogromna, toliko da bi se od nje svakom zavrtilo u glavi.

Slučajno ili ne (a prije će biti da je ovo drugo), novi zakon o javnim nabavkama, koji je u Parlamentarnu skupštinu ušao optimistično, po svemu sudeći, naišao je na političke opstrukcije na putu da bude usvojen.

Problem se, između ostalog, ogleda u tome da BiH neće biti u mogućnosti da primi sredstva iz devet milijardi evra grantova za infrastrukturne projekte ako zakon o javnim nabavkama ne bude usklađen s evropskim standardima.

Evropska unija je, naime, zabrinuta da bi postojala opasnost da bi pojedina preduzeća bliska političkim strukturama u BiH onemogućila preduzećima iz BiH i EU koja nemaju političku podršku da se pošteno takmiče za dobijanje ugovora.

Upućeni tvrde da se novim zakonom uvode antikorupcijske odredbe, organizacijske novine u sistemu javnih nabavki BiH, uvodi dodatna transparentnost javnih nabavki, te stvaraju pretpostavke za potpuno usklađivanje s legislativom EU u skoroj budućnosti.

Štaviše, usvajanjem tog zakona ispunili bismo jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i doveli se u situaciju da prije dobijemo pozitivno mišljenje na kandidaturu.

Međutim, sve ukazuje na to da je nekima plijen, koji uzimaju kroz javne nabavke, bitniji od bh. puta u evropsku zajednicu zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije