Nezavisni stav

Kako su nam lopovi pokrali državu

Sve dok se našim šumama, vodama, zemljom, građevinskim parcelama, novcem, rudnicima i rijekama tajkuni i raznorazne interesne (polu)grupe uz blagoslov političkih partija poslužuju kao u supermarketu, BiH neće riješiti nijedan jedini suštinski problem.

Najnoviji primjer da se ne implementiraju čak ni preporuke državnih revizora samo govori o tome koliko se aktivno i uporno ne želi stvoriti odgovoran i transparentan sistem.

Međunarodna zajednica se u BiH bavila svime, ali malo ili nimalo upravo problemom sprečavanja zloupotrebe javnih dobara. Stranci su išli niz dlaku političkim liderima potpisujući s njima raznorazne izjave i deklaracije, da bi konačno, nakon 20 godina, shvatili da su ih naši lideri sve vrijeme vukli za nos i tretirali kao budale. Dok god fokus međunarodne zajednice ne bude ko i kako raspolaže resursima, boli naše lidere i njihove sponzore briga šta će o njima misliti i kakve će im agende poturati na potpis. 

Međunarodna zajednica mora shvatiti da zapadni Balkan nikad neće biti istinski stabilisan sve dok ne budu uspostavljene jake institucije, koje će spriječiti da se pojedinci bogate na račun cijelog društva. Bez toga će pojedinci i dalje opljačkanim novcem kupovati političke partije, koje za njih namještaju konkurse, manipulišu sudstvom i razaraju i ono malo institucija što je preostalo. To onda umanjuje moć države da se bori protiv siromaštva, terorizma i drugih zala, a cijena koja se na kraju ispostavlja cijeloj Evropi daleko je veća od ulaganja koja su potrebna za stvaranje pravne države.

Kada politika više ne bude mogla resurse dijeliti šakom i kapom, elite će po poslove s državom i koncesije morati ići na javnim konkursima, kojima upravljaju jake institucije pod budnim okom javnosti. Tada se u politiku više neće ići da bi se obogatilo, a tajkuni će morati, kao i u svim normalnim zemljama, za političku naklonost da se bore kroz transparentno lobiranje i striktno regulisano finansiranje političkih kampanja.

Balkan jeste bure baruta, ali ne zato što ovdje žive neki divlji ljudi, već zato što im vijekovima otimaju javna dobra za ličnu korist raznoraznih moćnika. To onda stvara osjećaj letargije, nemoći i frustracije, što onda rađa nacionalizam, terorizam i trajno siromaštvo. Sve dok nam EU ne pomogne da riješimo taj problem, ovo ostaje trajno nestabilno područje.

Dok to ne shvatimo, sve je samo demagogija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije