Nezavisni stav

Kantonu Sarajevo majka, ostalim kantonima maćeha

Kantonu Sarajevo majka, ostalim kantonima maćeha
Foto: N.N. | Kantonu Sarajevo majka, ostalim kantonima maćeha

Na jesen bi parlamentarci u Federaciji BiH trebalo da odluče da li će mijenjati Zakon o javnim prihodima u ovom entitetu, koji je donesen prije nešto više od 15 godina i koji je većini kantona maćeha, samo Kantonu Sarajevo majka.

Naime, prema zakonu koji je sada na snazi, kada se raspodijele godišnji javni prihodi po kantonima, onda se još dva puta toliko da Kantonu Sarajevo. Tako ovaj kanton, u kojem se, činjenica, nalazi glavni grad BiH, ima budžet skoro dvije milijarde KM, što je misaona imenica za sve ostale kantone. Budžet Kantona Sarajevo veći je od budžeta institucija BiH.

Ne čudi onda što su većina parlamentaraca iz kantona u Federaciji, ali i federalni parlamentarci ogorčeni na ovu nepravdu i što traže da se konačno promijeni ovaj diskriminatorski zakon.

Iako su parlamentarci godinama tražili od Vlade FBiH da konačno napravi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o javnim prihodima u ovom entitetu, u Vladi nije bilo sluha da se to desi.

Većina smatra da to jeste težak posao i da će biti problematično skresati budžet Kantonu Sarajevo, ali i to se mora uraditi postepeno.

Stoga su iz Predstavničkog doma u Dom naroda FBiH uputili nacrt prijedloga ovog zakona, kojim bi se razriješila ova diskriminacija i konačno više javnih prihoda uputilo u druge kantone. Većina parlamentaraca je mišljenja da je vrijeme da se dio sredstava koje dobija Kanton Sarajevo rasporedi u druge kantone, jer rat je davno prošao, grad više nije razrušen, obnovljen je i više i bolje nego prije rata i ima najveći standard u BiH.

Hoće li biti sluha i političke mudrosti da se ovo pitanje riješi znaće se već u septembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije