Nezavisni stav

Karte za vlast

Skoro dva mjeseca kasni imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Već sedmicama su na djelu svojevrsne ucjene političkih subjekata kojima pokušavaju svako za sebe osigurati ono što smatraju da im pripada.

Čini se da su izborni pobjednici u Republici Srpskoj i Federaciji BiH  konačno u utorak "spustili loptu" i krenuli u razgovore i pregovore. Naime, delegacije SNSD-a i SDA su stavile karte na sto i na prvom zajedničkom sastanku nakon održanih opštih izbora u oktobru prošle godine kazali šta očekuju i šta žele. O jednom se obje stranke slažu, a to je evropski put BiH i poštivanje ljudskih prava u BiH. Međutim, postoje stvari i o kojima se ne slažu i o kojima će se teško ikada usaglasiti, a to je NATO put BiH.

Naredni sastanak na kojem će doći na red i pitanja o kojima se dva politička subjekta ne slažu, ali i pitanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara, te preraspodjele pozicija unutar ove institucije, zakazan je za početak februara. Karte će biti na stolu, ali je pitanje koliko će biti volje da se naprave kompromisi i da se dođe do rješenja. Zasad se obje stranke slažu da vlast treba da formiraju izborni pobjednici, samo je pitanje koliko će koji politički subjekt biti spreman da popusti kako bi vlast na nivou BiH konačno bila formirana i profunkcionisala.

Čini se da je prvi sastanak  SNSD-a i SDA pokazao da  postoji nada i da su ove stranke spremne da pregovaraju i razgovaraju o svim pitanjima o kojima se slažu, ali i onima o kojima se ne slažu.

Ako bude volje i spremnosti  da se popusti, moguće je da već u februaru bude odblokirano imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u Predsjedništvu BiH. Do tada, ostaje nam da čekamo i vidimo kako će proći drugi sastanak SNSD-a i SDA u februaru. On će, čini se, pokazati u kojem smjeru će ići BiH, da li u smjeru potpune blokade, ili će pak stranke odlučiti da oforme vlast i krenu s  radom, jer pred njima je mnogo posla koji treba obaviti u mandatu koji je pred njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije