Nezavisni stav

Ključna kontrola unosa novih sojeva virusa u BiH

Ključna kontrola unosa novih sojeva virusa u BiH
Foto: N.N. | Ključna kontrola unosa novih sojeva virusa u BiH

Trenutna epidemiološka situacija u državi vrlo je povoljna, a tome su doprinijele mjere koje su ranije uvođene u cijeloj BiH, tako da danas na osnovu novih epidemioloških podataka ostaju na snazi samo one osnove mjere, a to su nošenje maski, pogotovo u zatvorenom prostoru, održavanje fizičke distance i na kraju pojačana higijena ruku.

Da bismo zadržali povoljnu epidemiološku situaciju,  ne preostaje nam  ništa drugo nego da vršimo kontrolu ulaska virusa u zemlju, jer britanski soj, koji nam je jedno vrijeme  pravio velike probleme u BiH,  gdje smo imali veći broj lica pozitivnih, ali i veću smrtnost, nije iz naše države, nego  nam ga je neko unio. Da bismo zadržali sadašnju povoljnu situaciju, jako je bitno da na vrijeme otkrivamo ljude koji nam unose nove sojeve virusa u BiH.

A to podrazumijeva da Vijeća ministara i Ministarstvo civilnih poslova BiH  donesu odluku  da se  uvede,  kao u svim drugim zemljama, obavezan PCR test, koji ne smije da bude stariji od dva dana ili da se imaju  potvrde da su osobe koje ulaze u našu zemlju primile dvije doze vakcina ili da idu u karantin. Na taj  način ćemo  neke sojeve moći otkriti na vrijeme, odnosno smanjićemo broj ljudi koji mogu da donesu nove sojeve i da izazovu četvrti val epidemije.

Da bi se održala stabilizacija epidemiološke situacije, bitno je da izvršimo vakcinaciju stanovnika, da zaštitimo preko 80 odsto stanovnika u kratkom periodu, ali ne dužem od šest mjeseci, jer bismo samo na  taj način postigli procijepljenost i usporili znatno  širenje virusa.

Sigurno je da su na stabilizaciju  trenutne epidemiološke situacije uticali i građani jer su se odgovorno ponašali i poštovali mjere nadležnih, ali opet nema opuštanja u klasičnom smislu i sigurno je da će mjere koje su sada na snazi ostati dugo vremena.

Tako da, i ako se bi se zadovoljili  svi uslovi, kao što su  kontrola  ulaska virusa u zemlju i ako bi se vakcinisao veliki broj ljudi, opet i dalje se strogo moramo pridržavati  ovih osnovnih mjera, jer to je ključ stablizacije epidemiološke situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije