Nezavisni stav

Kome je stalo do promjene Izbornog zakona?

Kome je stalo do promjene Izbornog zakona?
Foto: N.N. | Kome je stalo do promjene Izbornog zakona?

Iako su svima puna usta priča o potrebi i neophodnosti izmjena Izbornog zakona BiH, ignorisanje poziva Centralne izborne komisije BiH da se dostave primjedbe, sugestije i prijedlozi na njihov tekst izmjena zapravo pokazuje o čemu se radi i koliko je svima u BiH bitno da se dođe do nekih novih pravila u izbornom procesu.

Trenutno, za izmjene Izbornog zakona BiH zainteresovani su isključivo stranci i donekle Hrvati, i od ovih prvih zavisi kako će i da li će taj posao uopšte biti završen ili će BiH, što je sve izvjesnije, i u naredne opšte izbore BiH ući sa starim pravilima.

Priča o tome da se dogovor treba postići među domaćim liderima je za malu djecu i toga su svjesni svi, samo iz nekog razloga forsiraju tu priču koja je od početka osuđena na propast, isto kao i rad Interresorne radne grupe, koja ne bi ni počela sa radom da nije bilo tih istih stranaca.

Stvar je vrlo jednostavna. Bošnjaci i Hrvati ne mogu doći do dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, posebno kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH. S jedne strane, Bošnjaci se neće odreći mogućnosti da biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a Hrvati neće pristati ni na jednu varijantu koja im ne garantuje da sebi biraju svoje predstavnike, i tu se završava sva priča.

Razgovori, pregovori, formiranje radnih grupa itd. samo su kupovina vremena i na kraju će biti onako kako kažu stranci, prije svega oni iz Amerike, koji su kreirali i sadašnji Izborni zakon BiH, koji bez njih jednostavno ne može biti ni promijenjen.

Mada, kad se malo bolje razmisli, pitanje je koliko i oni imaju snage za tako nešto s obzirom na to da je u BiH situacija, prije svega ona politička, gora nego prije 20 i kusur godina i da u ovom trenutku niko, ni Srbi, ni Hrvati, ni Bošnjaci, više ne vjeruju u priče o svijetloj budućnosti i iskrenim namjerama bilo koga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije