Nezavisni stav

Komšije su najvažnije

Komšije su najvažnije
Foto: N.N. | Komšije su najvažnije

Samiti, kongresi i svako okupljanje privrednika, ali i političara u regionu dobar je korak ka boljoj saradnji i razumijevanju između zemalja i naroda.

Mnogo je poteškoća u komunikaciji kada je u pitanju područje Balkana, otežan je promet robe, zapadne zemlje su preuzele primat i postavile visoke ciljeve koje zemlje na brdovitom Balkana iz velikog broja razloga ne mogu ispunuti. Zbog toga je važna komunikacija i dobra saradnja zemalja regije Balkana kako bi se i ovaj dio Evrope brže razvijao.

Veliki samit koji je planiran za kraj proljeća i početak ljeta, a koji je inicirao Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, dobar je input za BiH i Srbiju, posebno kada su u pitanju trgovinska razmjena i transport u okviru zemalja CEFTA.

Ovaj samit mogao bi još više spojiti privrednike ove dvije zemlje, te omogućiti bolji protok robe, ali i da BiH u većem broju plasira svoje proizvode u susjednoj Srbiji.

Srbija je  u proteklim godinama  veoma dobro plasirala svoju robu u BiH, pa je  izvoz iz ove zemlje u BiH u prošloj godini iznosio blizu milijardu evra i bio je za deset odsto manji nego godinu ranije.

Vučić, pak, smatra da bi taj promet mogao biti i blizu tri milijarde ukoliko bi se  više poradilo na saradnji i da nije pandemije virusa korona.

Koliko god da je saradnja sa susjedima u ovom trenutku dobra, ona bi mogla biti još bolja ukoliko se  okrenemo jedni drugima. Da je komšija najpreči, pokazalo se mnogo puta,  pa i u situaciji  s pandemijom virusa korona.

Zato treba pohvaliti inicijativu Srbije da je spremna da organizuje veliki samit na kojem će učestvovati privrednici, ekonomisti, pa i politički zvaničnici dvije zemlje. Treba reći da je Srbija i jedna od rijetkih koja u doba pandemije nije "zatvorila vrata" za komšije iz BiH. Naš istočni komšija se izgleda držao stare izreke: prvo pogledaj u komšiju, pa u sunce, i svi mi bi trebalo da se držimo te devize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije