Nezavisni stav

Kovid potvrda za nigdje

Kovid potvrda za nigdje
Foto: N.N. | Kovid potvrda za nigdje

Masovna vakcinacija stanovništva u Kantonu Sarajevo, onog starijeg od 75 godina, završena je nakon šest dana.

Ne zato što su svi vakcinisani, nego zato što su potrošene sve doze od nešto više od 10.000 doniranih većinom iz Srbije i Turske.

Nadležni u Kantonu Sarajevo kažu da je sve proteklo uspješno, da će imunizacija biti nastavljena vjerovatno idućeg mjeseca, kada se očekuje dopremanje novih doza u Bosnu i Hercegovinu, a do tada će lokalitet u Olimpijskoj dvorani "Huan Antonio Samaran - Zetra" biti kompletno dezinfikovan.

Uporedo će oni građani koji su imali priliku da se vakcinišu u prvoj grupi "sretnika" čekati period od osam do 12 sedmica za dobijanje revakcine astrazeneke. 

Međutim, kako sada stvari stoje, vakcinisani građani treće životne dobi iz Kantona Sarajevo čekaće i adekvatnu potvrdu, jer s onom koja im je izdata u "Zetri", a više liči na nota račun nego na zvanični dokument, teško da mogu nesmetano proći ijednu državnu granicu na svijetu. 

Iako na globalnom planu još nema zvaničnog modela o načinu prelaska granica za građane koji su vakcinisani, takozvanog kovid pasoša, određeni broj država je već uveo ili najavio mogućnost nesmetanog putovanja za one koji predoče dokaz da su vakcinisani drugom dozom.

Slovenija na primjer dozovoljava ulazak i s prvom dozom astrazeneka vakcine 14 dana kasnije, ali teško da bi bilo koji graničar uvažio papir ispunjen hemijskom olovkom, ovjeren sa dva obična pečata, bez bilo kakvog kontakt broja ili mogućnosti elektronske provjere podataka. 

Upravo takav papir dobili su vakcinisani u "Zetri", kojima će sada u slučaju da se upute preko bh. granice i te kako značiti poruka "Sretan put"!!!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije