Nezavisni stav

Lana i Jovan ne traže, a daju mnogo

Lana i Jovan ne traže, a daju mnogo
Foto: N.N. | Lana i Jovan ne traže, a daju mnogo

Bosna i Hercegovina do sada nije bila poznata po plivanju u evropskim okvirima, a da to više ne bude slučaj, pobrinuli su se senzacionalni tinejdžeri Lana Pudar (15) i Jovan Lekić (17).

Dvoje mladih plivača iz Mostara i Banjaluke postali su jedna od najljepših priča bh. sporta nakon što su u Rimu pisali istoriju osvojivši prve medalje za BiH ikada na evropskim prvenstvima, a osvojili su ih čak pet.

O njihovim dostignućima priča se i van granica BiH, a kako i ne bi kada se zna da žive i treniraju u zemlji koja ima svega dva ili tri olimpijska bazena i da svoje odlaske na međunarodna takmičenja u većini slučajeva finansiraju sami, odnosno uz pomoć porodica.

Iako u neravnopravnom položaju u odnosu na sve druge, Lana i Jovan su samo potvrdili da se radi o vanserijskim talentima. To sada zna i šira javnost, ali ne i država, koja najmanje pažnje poklanja njima, a nakon što se vrate sa odličjima oko vrata, oni koji je vode i nešto se pitaju, uzimaju sebi za pravo da kupe političke poene upravo na njima.

Da li će uspjesi ova dva dragulja biti okidač da se nešto promijeni? Znajući nas, vjerovatno neće. Pudareva u svom rodnom gradu nema olimpijski bazen, mora proputovati stotine kilometara da bi trenirala u drugom gradu, Jovan na sreću ima adekvatan bazen u blizini, ali to ne znači da mu nije potrebna velika podrška i pritom ne mislimo na onu riječima - da je ponos RS i BiH...

Oni ne traže avione i kamione, već minimum minimuma. Mnogi sportisti zbog nebrige o njima često odustaju od sporta, drugi biraju da nastupaju pod drugim zastavama. I Lana i Jovan imali su priliku da to urade, ali nisu, vjerujući da će konačno neko u njihovoj domovini shvatiti da su sportisti najbolji ambasadori svojih zemalja. Bilo pomaka ili ne, evropska prvakinja i viceprvak Evrope, kao i svi drugi mladi talentovani sportisti, neće odustati od svojih snova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije