Nezavisni stav

Migracije prazne škole

Migracije prazne škole
Foto: N.N. | Migracije prazne škole

Na području Unsko-sanskog kantona iz godine u godinu sve je manji broj učenika u školskim klupama, a tim problemom najviše je pogođeno ovdašnje obrazovanje.

Prema trenutnim podacima, u srednje škole u ovome kantonu u narednu školsku godinu upisaće se oko 2.500 učenika, što je za 500 manje u odnosu na period od prije pet godina. Informacije o stanju s brojem učenika u osnovnim školama jednako su porazne, a Univerzitet u Bihaću svake godine upisuje sve manji broj studenata i na ovoj visokoškolskoj ustanovi muku muče kako u takvim uslovima osigurati normalno odvijanje nastavnog procesa.

U proteklih nekoliko godina zatvorene su brojne područne škole u ispražnjenim selima bez stanovništva, a egzistencija više obrazovnih ustanova dovedena je u pitanje. Zbog manjka učenika vremenom se pojavio i problem tehnološkog viška nastavnog kadra, a zapošljavanje u obrazovanju više nije tako privlačno kao nekada.

Tome u prilog govore i problemi Mješovite srednje škole u Sanskom Mostu, gdje su bili prisiljeni da ukinu smjer medicinskog tehničara jer ju je većina stručnog kadra u međuvremenu napustila pa djeci nema ko da predaje. Slični ili drugačiji problemi prisutni su i u svim drugim obrazovnim ustanovama. Demografska erozija kojoj je u posljednjoj deceniji izložen Unsko-sanski kanton ogleda se u tome što svake godine, u potrazi za boljim životom, sve veći broj građana napušta ove prostore. U ne tako davnoj prošlosti trbuhom za kruhom kretali su radno sposobni muškarci, a njihove porodice ostajale kod kuće.

U međuvremenu promijenila se globalna migraciona politika pa sada kompletne porodice odlaze u inostranstvo, a ovaj proces ima mnogostruke negativne implikacije po ovdašnje društvo. Sasvim je izvjesno kako će se u narednom periodu nastaviti negativni demografski trendovi u USK, odnosno iseljavanje stanovništva, pa će nadležnim institucijama biti sve teže pronaći način kako riješiti goruće probleme. Učitelji, nastavnici i profesori već sada su u strahu da dolazi vrijeme kada neće imati koga da uče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije