Nezavisni stav

Mine i dalje prijete

Mine u BiH i nakon 19 godina jedan su od gorućih problema, jer je u prva tri mjeseca ove godine od njih stradalo 11 osoba, od toga tri smrtno.

Iako donatori najviše novca, godišnje 30 miliona KM, daju za čišćenje mina u našoj zemlji, BiH je još država sa najviše minskih površina u svijetu, ukupno 2,4 posto. Donatori pomažu, ali je država zakazala, jer entiteti i distrikt godišnje daju samo 17 miliona KM. U Hrvatskoj i Srbiji situacija je bolja, iako donatori i tamo slabo pomažu.

Ipak, građani su ti koji nikako da shvate stvarnu opasnost od mina, pa često obrađuju poljane na kojima stoje upozorenja, idu u šumu, sijeku drva u miniranim područjima, a nerijetko se i djeca igraju u blizini minskih područja.

Sve to je dovelo do toga da je u proteklih 18 godina u BiH od mina stradalo 1.724 građana, od toga 599 smrtno. Dodatni problem u BiH je i to što 15 posto građana naše zemlje živi u blizini minskih područja. Odgovornost niko ne preuzima, iako je već davno bilo vrijeme da se BiH očisti od mina.

Djeca u BiH i 19 godina poslije ratnih sukoba ne mogu da se bezbrižno igraju u prirodi jer uvijek postoji opasnost od zaostalih mina. U Sarajevu su veliki problem padinska područja, jer u većini ovih naselja još ima miniranih područja. Iako lokalne vlasti tvrde da je Trebević očišćen od mina, eksplozija na trebevićkom putu koja se desila prije mjesec dana pokazala je da to nije tačno.

U ovoj eksploziji, prilikom gradnje puta, stradale su četiri osobe.

Zbog svega ovoga demineri stalno upozoravaju stanovništvo da ne uklanja minske oznake, jer one su jedina zaštita građanima.

Osim mina, za građane BiH opasnost predstavljaju i neeksplodirana ubojna sredstva, kojih je u BiH još veliki broj. Ima i bombi koje su ostale još iz Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije