Nezavisni stav

Most na Savi koji vodi u budućnost

Most na Savi koji vodi u budućnost
Foto: N.N. | Most na Savi koji vodi u budućnost

Spajanje mosta na Savi kod Gradiške veliki je korak ka konačnom povezivanju Banjaluke i Zagreba novim auto-putem. Projekat je dugo tapkao u mjestu zbog toga što Hrvatska nije imala novac za njegovu izgradnju, ali kada se uključila EU, stvari su krenule s mrtve tačke i sada je potpuno izvjesno da će taj projekat, nakon više od deset godina čekanja i neizvjesnosti, biti završen.

Iako od vitalnog interesa za banjalučki region, koristi od ovog mosta biće nesumnjive s obje strane Save. Banjalučki aerodrom već je postao zanimljiv u cijeloj sjevernoj Hrvatskoj, koja preko njega leti u Evropu. Poslovne zone, od Gradiške, pa preko Laktaša, Banjaluke do Mrkonjić Grada, dobiće novi pristup Hrvatskoj i EU, a hrvatski izvoznici dobiće novu rutu za pristup ka jednom njima od najvažnijih tržišta. 

Region očajnički treba više ovakvih priča - izgradnje puteva, mostova, pruga, fabrika, povezivanja regiona, ljudi. Nema veće garancije za mir i stabilnost, prosperitet i nadu za bolju budućnost od projekata koji na ovaj način povezuju ljude. Umjesto priča koje nas vraćaju u prošlost, izazivaju sukobe, guraju u neizvjesnost pa čak možda i rat, svi bi trebalo da radimo upravo na ovakvim stvarima. 

Nezavisno od toga hoćemo li postati članica EU ili ne, bez ikakve sumnje evropski projekti i njihov interes da se region povezuje, najveća je šansa za stabilnost i budućnost. Investicioni paket za zapadni Balkan, koji u narednih sedam godina predviđa do devet milijardi evra u grantovima, finansiraće puteve i mostove, zelenu energiju, digitalni razvoj i pomoć privredi i mladima. 

Zašto se o ovome više ne priča? Zašto ne radimo da se ovi projekti realizuju tu, kod nas? Kome nije u interesu da se povezujemo, da radimo zajedno i da stvaramo neko bolje sutra? Ko želi da nas dovijeka drži zarobljene u prošlosti? 

Jedino nam ostaje da se nadamo da će završeni most i dobrobiti koje će donijeti nadjačati naše najgore instinkte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije