Nezavisni stav

Na putu ka EU prvo se prihvatili rakije

Na putu ka EU prvo se prihvatili rakije
Foto: N.N. | Na putu ka EU prvo se prihvatili rakije

Pred BiH se nalazi 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba da ispuni kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji.

U pitanju su veliki zadaci koje sporo, gotovo neprimjetno ispunjavamo i veliko je pitanje da li ćemo taj izazov ikad uspjeti savladati.

Moramo, recimo, jačati prevenciju i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, osigurati nezavisnost pravosuđa, obezbijediti jednakost i nediskriminaciju građana, dovršiti bitne korake u reformi javne uprave i riješiti brojna slična, ozbiljna pitanja.

Sve to treba da završimo kako bismo otvorili pregovore i jednog dana, godine ili decenije, postali član evropske porodice zemalja, ako to, uopšte, ikad i budemo. Razloga za skepticizam je mnogo. Ima Evropa dovoljno vlastitih problema i nisam baš siguran da joj treba još jedan.

Jedan "problem" na putu ka EU kod nas se ovih dana uveliko rješava... FBiH je, naime, izradila Prednacrt zakona o jakim alkoholnim pićima, u kojem se navodi da obavezu upisa u registar ima i onaj proizvođač za vlastite potrebe, i to ako proizvedena količina prelazi 20 litara čistog alkohola godišnje po domaćinstvu.

I u Srpskoj poručuju da su "svjesni da će u nekom narednom periodu biti potrebno izvršiti usklađivanje zakonodavstva u ovoj oblasti sa zakonodavstvom EU i zemalja okruženja".

Dakle, kada se podvuče crta, to što su nam plate daleko ispod evropskih i što nam korupcija odnosi ogromne svote rješavaćemo nekad kasnije. Do tada, obračunaćemo se s onima koji proizvedu poneki litar viška domaće šljivovice.

Donekle smo za sve ovo sami krivi jer biramo šou-majstore, umjesto odgovornih i poštenih ljudi. Ovima, koji su našom voljom na vlasti, više odgovara haos u kojem živimo jer u uređenijim sistemima ne bi mogli raditi ovo što danas rade.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije