Nezavisni stav

Nada za promjene

Romi su najbrojnija, najviše zapostavljena i najugroženija manjina u BiH, a većina romskih porodica u BiH živi u siromaštvu. Pomaka za poboljšanje njihove situacije ima, ali još nedovoljno.

Romi imaju probleme u smislu stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja, obrazovanja i zdravstvene zaštite, a pripadnice romske populacije su u posebno teškom položaju. Brojna romska djeca ne idu u školu, a mnoga su predmet trgovine ljudima, odnosno prisiljena su na prosjačenje.

No, nadu za promjene nudi nekoliko nevladinih romskih organizacija iz Tuzle koje su svoje resurse i kapacitete usmjerile ka poboljšanju statusa ove populacije.

Kroz brojne projekte povećao se broj upisane djece u škole, obezbjeđuju im se školski pribor, mjesečne karte, tableti za online nastavu i mentori. Određen broj djece dobija i stipendije za školovanje, ali i studiranje.  Mnoge porodice nisu imale zdravstveno osiguranje, ali udruženja su i tu napravila pomake  te im pomogla da dođu do zdravstvene knjižice. Mnogi su dobili pomoć da naprave lične dokumente, a poseban pomak je napravljen u promjeni svijesti žena Romkinja da održavaju svoje reproduktivno zdravlje i idu na redovne ljekarske preglede.

Osim toga,  u Tuzli je trenutno aktivan projekat legalizacije romskih objekata koji će biti obnovljeni sredstvima iz evropskih fondova.

Sve u svemu, pomaka ima. Oni idu otežano, ali idu.

Promjena svijesti Roma sa jedne strane te razbijanje predrasuda kod drugih građana, sa druge strane, najveći su problemi. Romi su stoljećima na ovim prostorima i dio su zajednice, ali nikada nisu prihvaćeni, niti su se oni sami trudili involvirati u društvo.

 Stoga svaki novi projekat koji urade romska udruženja vrijedan je hvale jer donosi poboljšanje za romsku zajednicu. Država je trebala i morala učiniti više za te ljude kako se ne bi decenijama stvaralo genetsko siromaštvo.

 Kakav je njihov položaj u BiH, pokazuje činjenica da nemaju priliku u školama učiti na svom jeziku.

Romski jezik nije uveden u obrazovni proces u školama u TK, kako je godinama obećavano. Predstavnik Roma još nije u mogućnosti da bude predsjednik države, iako je slučaj "Sejdić i Finci" dobio sudski epilog svjetskih razmjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije