Nezavisni stav

Najlakše zavući ruku u džepove vozača

Najlakše zavući ruku u džepove vozača
Foto: N.N. | Najlakše zavući ruku u džepove vozača

Dame i gospodo, ako danas odete do benzinske pumpe i u rezervoar uspete benzin za 50 maraka, od tog iznosa 23 marke ste dali državi.

Konkretno, po svakom litru goriva, na namete ste iskeširali 1,10 KM. Ili još konkretnije, za akcizu ste izdvojili 0,35 KM, za putarinu 0,15 KM, za putarinu za auto-puteve 0,25 KM, a platili ste i PDV od 0,35 KM.

Država je, kad god joj je zatrebalo novca, uvukla ruku u džepove vozača. A njih nije malo - u  protekloj godini u BiH je bilo ukupno registrovano čak 1.108.711 vozila.

Kada se podvuče crta, ogroman novac je na ovaj način prikupljen u proteklim godinama. Gdje su te pare završile, možemo samo da nagađamo.

Državi su vozači samo po osnovu putarina dali više od 5,5 milijardi KM, te dodatnih 7,248 milijardi KM po osnovu akcize. A, osim toga, vrtoglavu cifru izdvojili su i za PDV.

Htjeli, ne htjeli, vlasnici automobila su svoje mukom zarađene pare morali davati državi, a šta su zauzvrat dobili? Puteve kakvi odgovaraju samo auto-mehaničarima, jer se ne mogu namijenjati stabilizatora, amortizera i ostalih auto-dijelova.

Sada, kada je gorivo postiglo bezobrazno visoku cijenu i kada za 20 maraka možemo tek nekoliko puta otići na posao, prepušteni smo sami sebi.

Niko se iz vlasti "nije sjetio" da bi se država bar sada mogla odreći dijela nameta dok se ovaj haos na tržištu energenata donekle ne vrati na ranije, podnošljivo stanje.

Papagajski će nam samo ponavljati da je gorivo kod nas dosta jeftinije nego u Sloveniji, Italiji, Njemačkoj. Ako biste ih upitali koliko je bh. građana odavde otišlo u te države, te koliko se, istovremeno, Italijana ili Nijemaca doselilo i zaposlilo u BiH, okretaće glavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije