Nezavisni stav

Narod sve siromašniji, a vlast se češlja

Narod sve siromašniji, a vlast se češlja
Foto: N.N. | Narod sve siromašniji, a vlast se češlja

U ovom trenutku Bosna i Hercegovina, odnosno entiteti Republika Srpska i Federacija BiH jedini su koji ni na koji način nisu reagovali na drastičan pad životnog standarda stanovništva, nadajući se da će sve proći samo od sebe, da će inflacija nestati, rat u Ukrajini stati, a privreda nastaviti sa stopama rasta zabilježenim prošle godine.

Već mjesecima unazad sve se svelo na priču, populizam i klasično zamajavanje ljudi koji sve teže sastavljaju kraj s krajem i koje iz dana u dan u prodavnicama dočekaju veće cijene osnovnih životnih namirnica.

Hrana, prema procjeni Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), u posljednjih godinu dana u svijetu je poskupjela za 20 odsto, u BiH vjerovatno i više, a u ovom trenutku ni najoptimističnije procjene ne govore da će se trend rasta cijena, posebno hrane, zaustaviti.

U takvim okolnostima, sve zemlje svijeta reagovale su na neki način, međutim ne i Bosna i Hercegovina, iako novca ima. 

Prema gruboj računici, ekonomija BiH vrijedna je oko 35 milijardi KM i samo po osnovu inflacije u budžetima Federacije BiH i Republike Srpske biće više od milijardu KM prihoda koji nisu planirani, međutim još nijedan građanin to nije osjetio i opravdano se postavlja pitanje za šta se i za koga čuva taj novac.

Zašto se po uzoru na zemlje regiona, Evrope pa i svijeta ne reaguje jednokratnim mjerama ciljanim na najugroženije kategorije stanovništva?

Šta još treba da se desi pa da vlasti shvate da je narod sve siromašniji i ogorčeniji? Jesu li preči kampanja, asfaltiranje puteva prema nigdje, domovi kulture u ničemu ili standard stanovništva? 

Narod siromaši, drastično, i ukoliko se u najskorije vrijeme nešto ne preduzme, biće problema, prije svega onih ekonomskih, a vjerovatno i socijalnih.

Privreda usporava, inflacija raste i cijeli svijet se sprema za ono što dolazi, a to je stagflacija, koja bi, ukoliko uđe u BiH, kući mogla poslati desetine hiljada radnika.

Za reakciju će tada biti kasno, a poznajući nas, bolest ćemo liječiti opet populizmom i pričom kako mi nismo krivi, kako nam je inflacija uvezena, a privreda zavisna od Evropske unije, što je samo djelimično tačno.

Ciljanim, jednokratnim mjerama i isplatom novca na račune najugroženijih, bez bilo kakvih posrednika, šteta se može i mora ublažiti, a sve ostalo je priča za malu djecu.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije